Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

ΗΠΑ-Πληθωρισμός: Στο 8,3% τον Απρίλιο και παραμένει σε υψηλό 40 ετών

dollar

Αυξήθηκε τον Απρίλιο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο  πληθωρισμός στις ΗΠΑ, που παρά τη μικρή αποκλιμάκωση, παραμένει σε υψηλά επίπεδα σαράντα ετών.

 

Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές εκτιμούσαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 8,1%, ενώ σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Bloomberg οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,2% στον πληθωρισμό και 0,4% στον δομικό δείκτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 0,3% έναντι του Μαρτίου και κατά 8,3% σε ετήσια βάση. Η μηνιαία μεταβολή ήταν η μικρότερη από τον προηγούμενο Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν, ότι ο δείκτης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό.

Το Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1981 και είχε αγγίξει το 8,5%. Τον Απρίλιο, ο δείκτης υποχώρησε ελαφρά στο 8,3% και ήταν η πρώτη φορά που επιβραδύνθηκε από τον περασμένο Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,6% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 6,2% από τον Απρίλιο του 2021.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά την επιβράδυνση, οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική δεν δείχνουν αισιόδοξοι καθώς έχουν πολύ δρόμο προκειμένου να μειωθούν οι αυξήσεις των τιμών σε πιο κανονικά και σταθερά επίπεδα, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί, για αρκετό διάστημα, σε υψηλά επίπεδα. Τα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να επιδεινώσουν τις ελλείψεις και έτσι δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί το πότε θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση κυρίως στην εφοδιαστική αλυσίδα.