Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023
Διάσπαρτα σύννεφα
17.8°C Αθήνα

1 € = $ 1.0953
1 $ = € 0.9130

Περιβάλλον

parko athina

Ραδιενεργά ίχνη, που συνδέονται με το ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, εντοπίστηκαν σε 23 πάρκα της Αττικής, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

μπουρινια
 
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, που όμως γρήγορα θα υποχωρήσουν, κυρίως λόγω των πολύ ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων που περιμένουμε.

ελαφι φωτια
 
Το άλλοτε καταπράσινο «νησί των Ιπποτών», τώρα θυμίζει κρανίου τόπο καθώς ο πύρινος εφιάλτης, που κατακαίει το νησί οκτώ μέρες τώρα, κατέστρεψε μεγάλο μέρος του πρασίνου της Ρόδου. Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της ανείπωτης καταστροφής είναι τα άγρια ζώα που ζούσαν μέσα στο δάσος και τώρα τα βλέπουμε τρομαγμένα, όσα επέζησαν, να περπατάνε πάνω στις στάχτες. 

αλογα πυρκαγια
 
Με αυταπάρνηση ο οδηγός Γιώργος Μαγγίνας αψήφησε τις φλόγες και έσωσε με το φορτηγό του, τουλάχιστον 80 άλογα από τις φωτιές. Οι εικόνες με τα τρομαγμένα άλογα έκαναν τον γύρο του κόσμου με το πρακτορείο Reuters να κάνει εκτενή αναφορά στη διάσωση των ζώων.

καυσωνας θερμομετρο
 
Αποκαρδιωτικά είναι τα σενάρια για τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο. «Εισερχόμαστε σε πολύ θερμή και μακρά περίοδο» τονίζει σε νέα του ανάρτηση ο Γιάννης Καλλιάνος, για τον καύσωνα που, σύμφωνα με τον ίδιο, «μόλις ξεκίνησε». Προειδοποιεί μάλιστα ότι «τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά προς το χειρότερο σενάριο».

 αδεσποτο σκυλακι
 
Οι φωτιές που καίνε την Ελλάδα εδώ και τρεις μέρες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες υλικές ζημιές καταστρέφοντας περιουσίες και τους κόπους μια ζωής εκατοντάδων ανθρώπων. Υπάρχει όμως και το κόστος της ζωής. Και μπορεί να μην χάθηκε, ευτυχώς, ούτε μία ανθρώπινη ζωή αλλά 40 γάτες και 25 σκυλάκια κάηκαν ζωντανά στη Φάρμα Αδέσποτων Ζώων «Fazoo», στο Λαγονήσι Αττικής. «Αυτή τη στιγμή θέλω να πεθάνω», διαβάστε την σπαρακτική ανάρτηση της υπεύθυνης του καταφυγίου.

ewu8ewy.jpg

H εξαιρετική και έντονη ευαισθητοποίηση που σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες για τα ζώα, καθώς και το αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την ευζωία, τα δικαιώματα και την ηθική απέναντί τους στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς είχε ως επιστημονικό επακόλουθο την ίδρυση του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία. Το ΔΠΜΣ συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 view of Earth atmosphere from space

Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα ομάδας ευρωπαίων και αμερικανών επιστημόνων. Mία νέα κατηγορία άκρως δραστικών ουσιών, των υδροτριοξειδίων, ανακάλυψαν για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα της Γης ευρωπαίοι και αμερικανοί επιστήμονες. Πρόκειται για οξειδωτικές χημικές ουσίες που πιθανώς επηρεάζουν τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και το παγκόσμιο κλίμα, γι’ αυτό πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω.