Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
18.9°C Αθήνα

Περιβάλλον

alberini.jpg

Σήμερα, 20 Φεβρουαρίου, είναι η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα των Φαλαινών, και η WWF Ελλάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση αυτών των θαυμαστών θηλαστικών στις θάλασσές μας.

τσουναμι
Σημαντικά στοιχεία παρουσιάζει έρευνα για τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου τσουνάμι στη Δυτική Ελλάδα, που δημοσίευσαν οι καθηγητές του Τμήματος Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, Σπύρος Μαυρούλης και Μαρίλια Γώγου.

Psaria_21_07.jpg

«Τα Ψάρια της Ελλάδας» είναι μία συνέκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της NaturaGraeca και αποτελεί έναν οδηγό πεδίου που δημιουργήθηκε από την αγάπη και τον θαυμασμό των συγγραφέων του για τον θαλασσινό μας κόσμο.

w7gyr7yr7yg.jpg

Γιατί το κάνουμε αυτό οι άνθρωποι; Και πώς στερούμε από τα ζώα -και μάλιστα από αυτά με τα οποία μοιραζόμαστε κοινό DNA σε ποσοστό άνω του 90%- την ελευθερία και τις χαρές της ζωής;

Article_Klimatiki_Krisi.jpg

Η Κλιματική Αλλαγή, φαινόμενο ανθρωπογενές και γνωστό από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, μετατράπηκε σε μια πραγματική Κλιματική Κρίση, η οποία, εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες που έχουν αντιμετωπίσει τα έθνη και οι κοινωνίες (πανδημίες, πόλεμοι, οικονομικά κραχ) δεν μπορεί πια να αντιμετωπιστεί – παρά μόνο να μετριαστούν οι επιπτώσεις της. Κάτι που ίσως είχε συμβεί με σχετική αποτελεσματικότητα, αν είχαμε αποφασίσει να κινηθούμε πιο γρήγορα, από τότε που οι κραυγές αγωνίας των επιστημόνων, δυστυχώς καταπνίγηκαν στον βωμό της αθρόας «οικονομικής ανάπτυξης».

fotia-evia-26.jpg

Το 2ο Διεπιστημονικό Σχολείο για την Περιβαλλοντική Κρίση οργανώνεται στις 16-22 Δεκεμβρίου στα Λουτρά Αιδηψού στην Εύβοια από το Ινστιτούτο για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας (ARISTEiA-Institute for the Advancement of Research and Education in Arts, Sciences, and Technology) των ΗΠΑ.

2023-12-13T074656Z_238808944_RC27W4AKXQIC_RTRMADP_5_CLIMATE-UN-PLENARY.jpg
Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 να αρχίσουν να μειώνουν την παγκόσμια χρήση ορυκτών καυσίμων για να αποτρέψουν τα χειρότερα από την κλιματική αλλαγή, μια συμφωνία που σηματοδοτεί το ενδεχόμενο τέλος της εποχής του πετρελαίου.