Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024

Περιβάλλον

 klimatiki allagi

Ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σηματοδοτώντας τον 12ο συνεχόμενο μήνα (Ιούνιος 2023 - Μάιος 2024) κατά τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε σε τιμή ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

el nina

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, το μετεωρολογικό φαινόμενο La Niña αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του και θα φέρει μαζί του πιο δροσερές θερμοκρασίες, έπειτα από τα ρεκόρ ζέστης που προκάλεσε το φαινόμενο El Niño εδώ και έναν χρόνο.

 tzitziki

Ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει, όπως λένε οι επιστήμονες, μία φορά κάθε 221 χρόνια, θα απολαύσουν οι κάτοικοι σε τμήματα των ΗΠΑ αυτές τις εβδομάδες, καθώς θα πραγματοποιηθεί η ταυτόχρονη εμφάνιση δύο γενιών τζιτζικιών. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά από το 1803 ενώ αναμένεται να ξανασυμβεί το 2245!

 geomagnetic

Υποχώρηση της έντασης της γεωμαγνητικής καταιγίδας που πλήττει τη Γη τα τελευταία 24ωρα δείχνουν οι μετρήσεις της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

alberini.jpg

Σήμερα, 20 Φεβρουαρίου, είναι η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα των Φαλαινών, και η WWF Ελλάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση αυτών των θαυμαστών θηλαστικών στις θάλασσές μας.

τσουναμι
Σημαντικά στοιχεία παρουσιάζει έρευνα για τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου τσουνάμι στη Δυτική Ελλάδα, που δημοσίευσαν οι καθηγητές του Τμήματος Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, Σπύρος Μαυρούλης και Μαρίλια Γώγου.

Psaria_21_07.jpg

«Τα Ψάρια της Ελλάδας» είναι μία συνέκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της NaturaGraeca και αποτελεί έναν οδηγό πεδίου που δημιουργήθηκε από την αγάπη και τον θαυμασμό των συγγραφέων του για τον θαλασσινό μας κόσμο.

w7gyr7yr7yg.jpg

Γιατί το κάνουμε αυτό οι άνθρωποι; Και πώς στερούμε από τα ζώα -και μάλιστα από αυτά με τα οποία μοιραζόμαστε κοινό DNA σε ποσοστό άνω του 90%- την ελευθερία και τις χαρές της ζωής;

Article_Klimatiki_Krisi.jpg

Η Κλιματική Αλλαγή, φαινόμενο ανθρωπογενές και γνωστό από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, μετατράπηκε σε μια πραγματική Κλιματική Κρίση, η οποία, εν αντιθέσει με όλες τις υπόλοιπες που έχουν αντιμετωπίσει τα έθνη και οι κοινωνίες (πανδημίες, πόλεμοι, οικονομικά κραχ) δεν μπορεί πια να αντιμετωπιστεί – παρά μόνο να μετριαστούν οι επιπτώσεις της. Κάτι που ίσως είχε συμβεί με σχετική αποτελεσματικότητα, αν είχαμε αποφασίσει να κινηθούμε πιο γρήγορα, από τότε που οι κραυγές αγωνίας των επιστημόνων, δυστυχώς καταπνίγηκαν στον βωμό της αθρόας «οικονομικής ανάπτυξης».