Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Τα νεκρά ελάφια στη Ρόδο «πλήρωσαν» το μεγαλύτερο τίμημα του πύρινου εφιάλτη!

ελαφι φωτια
 
Το άλλοτε καταπράσινο «νησί των Ιπποτών», τώρα θυμίζει κρανίου τόπο καθώς ο πύρινος εφιάλτης, που κατακαίει το νησί οκτώ μέρες τώρα, κατέστρεψε μεγάλο μέρος του πρασίνου της Ρόδου. Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της ανείπωτης καταστροφής είναι τα άγρια ζώα που ζούσαν μέσα στο δάσος και τώρα τα βλέπουμε τρομαγμένα, όσα επέζησαν, να περπατάνε πάνω στις στάχτες. 
 
Βίντεο και φωτογραφίες, που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, αποκαλύπτουν τραγικές εικόνες με νεκρά ελάφια στις άκρες των δρόμων καθώς δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες και να φύγουν, εγκαίρως, από το δάσος τους!
 
Εύα Κουτουμάνου
 
Το δάσος που ζούσαν αυτά τα δύο κάηκε. Οι πυροσβέστες βρήκαν το μικρό ελάφι και τη μικρή αγριόγατα και τα έβαλαν σε ένα γραφείο, προσωρινά. Όταν άνοιξαν την πόρτα, αυτή ήταν η συγκλονιστική εικόνα που αντίκρισαν. 
 
ροδος ελαφακι
 
Στο πλευρό των αβοήθητων ζώων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Κυνηγών Ρόδου, με 700 κυνηγούς (από τα 1500 μέλη του συλλόγου), μοιρασμένους σε ομάδες και σε βάρδιες, στην «πρώτη γραμμή». Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται.
 
ροδος ελαφια
 
Σε ανακοίνωσή του ο Κ.Σ. Ρόδου, απευθύνει έκκληση για βοήθεια. «Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στα Απόλλωνα που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ο σύλλογός μας θα ξεκινήσει τη συλλογή τροφών για τα ζώα. Παρακαλούμε όποιος επιθυμεί από τη Δευτέρα 24/7, (10 π.μ. έως 1μ.μ.) να αφήσει τροφές στα γραφεία μας, να τις συγκεντρώσουμε και να τις προωθήσουμε στα καμένα. Όλοι μαζί μπορούμε. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2241 021481.Φυτώρια Ρόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
 
Ταυτόχρονα, οι σκληρές εικόνες με τα νεκρά ελάφια στους δρόμους κάνουν το γύρο του διαδικτύου και αποτελούν “γροθιά στο στομάχι”.
 νεκρα ελαφια 2
 
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook από το Forecast Weather Greece.
 
 
Τα ελάφια δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα και κείτονται νεκρά στις παρυφές δρόμων του νησιού.
 
Οι εικόνες είναι πραγματικά τραγικές και συγκλονίζουν κυρίως αν αναλογιστεί κανείς πως τα συγκεκριμένα ελάφια ανήκουν σε προστατευόμενο είδος που ζει μόνο στη Ρόδο και ο πληθυσμός τους ήταν ήδη χαμηλός.
 
νεκρα ελαφια
 
Πρόκειται για το προστατευόμενο είδος ελαφιού Πλατώνι ή αλλιώς dama-dama που υπήρχε από την προϊστορία στη Ρόδο.
 
Ο λαός της Ρόδου συνυπάρχει με τα συγκεκριμένα ελάφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η τελευταία καταμέτρηση που έγινε το 2020 ήταν περίπου 5.000 ελάφια του προστατευόμενου είδους. 
 
Τώρα, μετά την καταστροφή, κανένας δεν ξέρει, ακόμα, πόσα απέμειναν.
 
 αρκασ σκιτσο ελαφια
 
 Επίκαιρο και συγκλονιστικό, όπως πάντα, το σκίτσο του Αρκά για τα νεκρά ελάφια στο «νησί των Ιπποτών»