Σάββατο, 01 Απριλίου 2023
Λίγα σύννεφα
16.1°C Αθήνα

1 € = $ 1.0878
1 $ = € 0.9193

Σαν σήμερα

Ευαγορας Παλληκαριδης

Ημέρα Ποίησης σήμερα και την αφιερώνουμε στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον ήρωα-ποιητή της ΕΟΚΑ. Ο Βαγορής, είναι ίσως ο νεαρότερος Κύπριος ποιητής, που σφράγισε κάθε στίχο του με το ίδιο του το αίμα. Όσοι αγαπούν την ποίηση, και έχουν αδυναμία στην Κυπριακή λογοτεχνία, έχουν το Βαγορή, λάβαρο και ερέθισμα ζωής.

γυναικες νεα υορκη εργοστασιο
 
Η 8η Μαρτίου, η Ημέρα της Γυναίκας, είναι κατ'ουσίαν η μέρα που τιμά τους αγώνες για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Πώς ξεκίνησε; Με τον μαρτυρικό θάνατο 130 γυναικών σε εργοστάσιο της Νέας Υόρκης. Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, ας είναι φόρος τιμής προς αυτές τις γυναίκες και όλες τις γυναίκες που θυσιάστηκαν, κυριολεκτικά, για να έχουν οι γυναίκες τη θέση που τους αξίζει, ισότιμη με αυτή των ανδρών σε όλα.

melina merkouri0

Στις 6 Μαρτίου 1994 η Μελίνα Μερκούρη «έφυγε» από τη ζωή. «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα!», είχε πει η αξέχαστη ελληνίδα πολιτικός, ηθοποιός και γυναίκα.

 proteo
 
Ο Proteo, ο σκύλος – διασώστης από το Μεξικό έφτασε στη σεισμόπληκτη Τουρκία για να βοηθήσει στις διασωστικές επιχειρήσεις. Εχθές, όμως, ο γλυκύτατος σκυλάκος άφησε την τελευταία του πνοή, εκτελώντας το καθήκον του, όπως ανακοίνωσε η ομάδα του.

 Byzantine walls 
Σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου 450, ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς έπληξε την Κωνσταντινούπολη προκαλώντας σημαντικές καταστροφές αλλά και το θάνατο πολλών ανθρώπων.

 ολοκαυτωμα
«Τελική λύση» ήταν η κωδική ονομασία των Ναζί για την προσεκτικά σχεδιασμένη γενοκτονία όλων των Εβραίων της Ευρώπης. Αποφασίστηκε, σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου 1942,  σε μια πλούσια συνοικία του Βερολίνου, σε μια βίλα στην περιοχή Βάνζεε.

 ναυπλιο σαν σημερα
 
Σαν σήμερα, στις 18 Iανουαρίου 1823, το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της κυβέρνησης των επαναστατημένων Ελλήνων.

 friday13
Η Παρασκευή και 13 θεωρείται για το δυτικό πολιτισμό μια άτυχη ημέρα. Προτού απορρίψετε, όμως, τον ισχυρισμό, μπήκατε ποτέ στη διαδικασία να το διερευνήσετε;  Οι ερευνητές ανά περιόδους ασχολήθηκαν με την εν λόγω δεισιδαιμονία. Τι λέτε; Τα στατιστικά επιβεβαιώνουν ή καταρρίπτουν το μύθο που κυκλοφορεί γύρω από τη σημερινή ημέρα;