Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
Καθαρός Ουρανός
21.1°C Αθήνα

Σαν σήμερα

apelaseis poli
Σαν σήμερα, στις 9 Απριλίου του 1941, η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους ναζί. Το 1964, 300 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης διατάζονται να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους και τις επιχειρήσεις τους και να φύγουν από την Τουρκία εντός 15 ημερών. Το 1967, το πρώτο Boeing 737 κάνει την παρθενική του πτήση και το 2003, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή στο Ιράκ, οι δυνάμεις των ΗΠΑ γκρεμίζουν το χάλκινο άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν στην πλατεία Firdos της Βαγδάτης.

Venus of Milo
Σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 1820 ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου ενώ το 1986 ο ηθοποιός Κλιντ Ίστγουντ εκλέγεται δήμαρχος της πόλης Καρμέλ στην Καλιφόρνια και το 2013 έφυγε από τη ζωή η Μάργκαρετ Θάτσερ, η κορυφαία γυναίκα πολιτικός της Αγγλίας και μακροβιότερη πρωθυπουργός της χώρας.

 pagosmia imera igeias

Σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου το 1790 πραγματοποιείται η ναυμαχία της Άνδρου. Στις 7 Απριλίου 1906, η έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος καταστρέφει τη Νάπολη. Τέτοια μέρα, το 1933, κηρύσσεται το τέλος της περιόδου της Ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία διήρκεσε 13 χρόνια ενώ το 1948, ιδρύεται, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σήμερα, 7 απριλιου είναι, επίσης, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

 san simera

Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1949, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ. Στις 4 Απριλίου 1968, δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ενώ στις 4 Απριλίου του 1975, ιδρύθηκε η Microsoft από τους νεαρούς Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν και το 1989, η UNESCO συμπεριέλαβε το Άγιο Όρος στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς με τα ωραιότερα και διασημότερα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία. Ενώ, σήμερα 4 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα.

mitropanos

Σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου 1948, γεννήθηκε ο Δημήτρης Μητροπάνος, άγγιξε τις καρδιές μας και έφυγε "πάντα γελαστός και γελασμένος", γιατί "μια εκδρομή είναι η ζωή" άλλωστε.

protaprilia

Σαν σήμερα, κάθε χρόνο, την 1η Απριλίου, σε κάθε γωνιά του κόσμου, σχεδόν, οι άνθρωποι είθισται να ... λένε ψέματα! Μικρές και μεγάλες φάρσες έχουν την τιμητική τους σήμερα, αναρωτηθήκατε, όμως, ποτέ από πού προήρθε αυτό το περίεργο έθιμο;

san simera

Σαν σήμερα, στις 31 Μαρτίου το 1821, ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά. Το 1833, ο Τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παραδίδει την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν και στον υπολοχαγό Χριστόφορο Νέζερ. Οι Οθωμανοί αποχωρούν οριστικά από την Αθήνα. Το 1946, στην Ελλάδα διεξάγονται οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές.

 popeye

Σαν σήμερα, στις 26 Μαρτίου του 1821, οι Σπέτσες ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης. Το 1937, οι καλλιεργητές σπανακιού στο Τέξας αναγείρουν άγαλμα για τον μεγάλο ευεργέτη του κλάδου, τον Ποπάι! Το 1945, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά από τους Ιάπωνες το στρατηγικής σημασίας νησί Ιβοζίμα στον Ειρηνικό και το 2000, η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης του Σένγκεν. Επίσης, σήμερα γιορτάζουν ο Γαβριήλ, η Γαβριηλία και η Γαβριέλα.

 evagelismos theotokoy1

Σήμερα, 25 Μαρτίου, η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α’ στίχ. 26-38). Σήμερα ανήγγειλε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα.