Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
18.9°C Αθήνα

Ημέρα της Γυναίκας: Φόρος τιμής στους γυναικείους αγώνες και στις 130 γυναίκες που κάηκαν ζωντανές στη Νέα Υόρκη, για να υπάρξει αυτή η μέρα

γυναικες νεα υορκη εργοστασιο
 
Η 8η Μαρτίου, η Ημέρα της Γυναίκας, είναι κατ'ουσίαν η μέρα που τιμά τους αγώνες για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Πώς ξεκίνησε; Με τον μαρτυρικό θάνατο 130 γυναικών σε εργοστάσιο της Νέας Υόρκης. Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, ας είναι φόρος τιμής προς αυτές τις γυναίκες και όλες τις γυναίκες που θυσιάστηκαν, κυριολεκτικά, για να έχουν οι γυναίκες τη θέση που τους αξίζει, ισότιμη με αυτή των ανδρών σε όλα.
Εύα Κουτουμάνου
 
Ήταν 8 Μάρτη του 1857, όταν, σε αντίποινα για τη μεγάλη απεργία και την κατάληψη ενός εργοστασίου στη Νέα Υόρκη, έκαψαν ζωντανές 130 εργάτριες που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. 
 
Στη μνήμη τους, μετά από 53χρόνια, μόλις το 1910 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Γυναίκας. Πότε επισημοποιήθηκε από τον ΟΗΕ; Μόλις το 1975. Από τότε, η Ημέρα της Γυναίκας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
 
Όταν θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο απέκτησαν πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας, το 1893.
 
Χρειάστηκε πάνω από ένας αιώνας για να αποκτήσουν το ίδιο δικαίωμα οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.
 
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει πως το παγκόσμιο γυναικείο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά μεγάλο ποσοστό έχουν τα προνόμια που είχαν οι άντρες το 2006 ενώ μόλις το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες ενώ ελάχιστες είναι οι γυναίκες-αρχηγοί κρατών παγκοσμίως.
 
Η σημερινή μέρα έχει περάσει στο μυαλό των περισσοτέρων πια ως μια μέρα για τον εορτασμό της θηλυκότητας- για λουλούδια, καρτούλες, καρδούλες και γλυκανάλατες αναρτήσεις στα social media, με μια εσάνς επαναστατικής διάθεσης που θυμίζει σε όλους πόσο υπέροχο είναι να είσαι γυναίκα.
 
Καλά είναι όλα αυτά και πάντα μια ευκαιρία για γιορτή και χαρά είναι ευπρόσδεκτη.
 
Τη σημερινή μέρα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ειδικά οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες, πως, σαν σήμερα, σε ένα εργοστάσιο στη Νέα Υόρκη έκαψαν 130 γυναίκες ζωντανές απλά και μόνο γιατί ζήτησαν καλύτερη μεταχείριση και τη σημερινή ημέρα, αν θέλουμε να γιορτάσουμε κάτι, ας γιορτάσουμε αυτά που καταφέραμε και αυτά που απολαμβάνουμε σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες, χάρη στον αγώνα κάποιων εμπνευσμένων και δυνατών γυναικών, που πίστεψαν στις ικανότητες τους ως γυναίκες και στην ισάξια θέση τους με τους άνδρες.
 
Κι ας ελπίσουμε ότι στις χώρες όπου η θέση της γυναίκας είναι ακόμα άθλια, όπως στο Ιράν, οι αγώνες τους θα δικαιωθούν, με τη βοήθεια και τη δική μας.
 
Γιατί είναι υπέροχο να είσαι γυναίκα αλλά απαιτεί πολλή δουλειά και αγώνες.