Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα: 160 χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα - Λαμπρός ο εορτασμός στην Κέρκυρα με την  παρουσία του Νίκου Δένδια

 Kerkyra enosi

Φώτο: ΕΡΤ
Σαν σήμερα, 21 Μαΐου 2024, γιορτάζουμε τα 160 χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με τη μητέρα Eλλάδα. Η επέτειος γιορτάστηκε με επισημότητα και στους 4 νομούς των Επτανήσων, ενώ στην Κέρκυρα το παρών έδωσε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος, μάλιστα, κατάγεται από το νησί των Φαιάκων.

Αλίνα Λόη

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον ναό Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο της Ένωσης, στην πλατεία Σπιανάδα.

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκταρίου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του- στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων στο εσωτερικό Περιστύλιο του Ανακτόρου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου- ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι “στον εγγύς μας ορίζοντα, τη στιγμή που σήμερα πανηγυρίζουμε την Ένωση, διεξάγονται δύο πόλεμοι. Όσο και αν τα νερά στο Αιγαίο είναι ήρεμα, απέναντί μας αντιμετωπίζουμε ένα σαφή αναθεωρητισμό”.

“Η προβολή του παρελθόντος μας στο μέλλον μάς υπογραμμίζει και το απόλυτο καθήκον μας, όπως οι πρόγονοί μας έπραξαν, να προασπίσουμε την κυριαρχία μας, την ανεξαρτησία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το δικαίωμά μας να υπάρχουμε ανεξάρτητοι μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών”, επισήμανε.

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και κατάθεση στεφάνων, κατά την οποία ο κ. Δένδιας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ακολούθησε μεγάλη παρέλαση στην οποία, εκτός από πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι, φορείς του νησιού και μαθητικά τμήματα, συμμετείχαν 6 τεθωρακισμένα οχήματα. Στο νησί βρέθηκαν για τις επετειακές εκδηλώσεις οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, ο διοικητής 8ης Μεραρχίας, αλλά και ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα.

Πάνω από τον κερκυραϊκό ουρανό πέταξαν 4 ελικόπτερα τύπου Apache και δυο αεροσκάφη Phantom ενώ, μετά την παρέλαση, ο κόσμος εντυπωσιάστηκε από την επίδειξη της ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F16 «ΖΕΥΣ», στην περιοχή της Γαρίτσας.

Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας προς τιμήν των προσκεκλημένων του, τιμήθηκαν εκπρόσωποι από τις αδελφοποιημένες πόλεις αλλά και το δίκτυο Ιωάννης Καποδίστριας. Ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, στην ομιλία του, ζήτησε από το Νίκο Δένδια τη συμπαράστασή του για την επίλυση μιας σειράς από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, όπως η ανάγκη χρηματοδότησης βασικών υποδομών αλλά και ανάδειξης και αξιοποίησης ιστορικών και πολιτιστικών εμβληματικών μνημείων.

Τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν -μεταξύ άλλων- οι βουλευτές Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης, Δημήτριος Μπιάγκης, η βουλευτής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Matthew Lodge, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας Γεώργιος Αλτουβάς, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθηγητής Ιστορίας του Ιουνίου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ευσταθίου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Από στρατιωτικής πλευράς, παρέστησαν ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης και ο διοικητής 8ης Μηχανοποιημένης ταξιαρχίας ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας στο ‘Αγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια, όπου πραγματοποιήθηκε πτήση επίδειξης μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 της Ομάδας ΖΕΥΣ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ