Κυριακή, 19 Μαϊος 2024
Σπασμένα σύννεφα
20.6°C Αθήνα

Σαν Σήμερα: 22 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης

 ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ

Σαν σήμερα, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 πραγματοποιήθηκε μία από τις φονικότερες επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος, το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης καθώς και ένα στο κτίριο του Πενταγώνου.

Εύα Κουτουμάνου

Σήμερα, Αμερικανοί σε όλη τη χώρα τήρησαν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής  για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

22 χρόνια πριν, τέτοια μέρα και πρωινή ώρα ΗΠΑ, ισλαμιστές αεροπειρατές κατέλαβαν τον έλεγχο επιβατικών αεροσκαφών και έριξαν δύο από αυτά στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης και ένα στο κτίριο του Πενταγώνου.

Ήταν η χειρότερη επίθεση στην ιστορία της χώρας και σημάδεψε ανεξίτηλα τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα μεταβεί αεροπορικώς στην Αλάσκα, μετά από πενθήμερη περιοδεία στην Ινδία και στο Βιετνάμ και αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία σε μια επίσημη τελετή στο Άνκορατζ.

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να επιλέξει την Αλάσκα, αντί την Ουάσινγκτον ή την Νέα Υόρκη, για την εκδήλωση μνήμης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια διαφοροποίηση από το προεδρικό έθιμο.

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ο σύζυγος της Ντάγκλας Έμχοφ και άλλοι αξιωματούχοι μαζί με οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις στις Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, βρέθηκαν στο μνημείο που έχει στηθεί στη θέση των Δίδυμων Πύργων.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης στο αρχηγείο του αμερικανικού στρατού.

Οι επιθέσεις σκότωσαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και ώθησαν τον τότε  Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, να εξαπολύσει έναν «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» με στρατιωτική εισβολή στο Αφγανιστάν για τον εντοπισμό του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ύστερα από χρόνια αποτυχημένων ερευνών και επιχειρήσεων, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε το 2011 σε επιδρομή αμερικανικών καταδρομέων σε ένα οικιστικό συγκρότημα όπου διέμενε στο Πακιστάν, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η χειρότερη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος μετά την ιαπωνική επίθεση του 1941 στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης, όπου σκοτώθηκαν 2.400 άνθρωποι.