Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
Καθαρός Ουρανός
21.1°C Αθήνα

Σαν σήμερα: 23 Φεβρουαρίου 1455 τυπώθηκε το πρώτο βιβλίο

 βιβλος πρωτο βιβλιο

Σαν σήμερα, το 1455, ο εφευρέτης της τυπογραφίας Ιωάννης Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.

Εύα Κουτουμάνου

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες στην ιστορία της ανθρωπότητας, γεννήθηκε στο Μάιντς της Γερμανίας κι έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως μεταλλουργός στην κοπή πολυτίμων λίθων.

Παρόλο που μεγάλο μέρος της ζωής του Γουτεμβέργιου καλύπτεται από μυστήριο, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι γεννήθηκε γύρω στο 1400, κατά την επικρατέστερη εκδοχή το 1397 και απεβίωσε στις 3 Φεβρουαρίου του 1468 σε ηλικία 71 ετών.

Ο Γουτεμβέργιος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αναγέννησης, τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και την επιστημονική επανάσταση.

Θεωρείται ο «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης μολονότι είχαν ήδη κατασκευαστεί κινητά τυπογραφικά στοιχεία από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ στο Χάρλεμ. Κι αυτό καθώς ήταν εκείνος που «συνέλαβε» πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της.

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου (επίσης γνωστή ως η Βίβλος των 42 στίχων, η Βίβλος του Μαζαρέν ή η B42) ήταν από τα πρώτα μεγάλα βιβλία μαζικής παραγωγής που τυπώθηκε με χρήση κινητών μεταλλικών στοιχείων-γραμμάτων στην Ευρώπη.

Σηματοδότησε την έναρξη της «Επανάστασης του Γουτεμβέργιου» και της εποχής των τυπωμένων βιβλίων στη Δύση. Ευρέως εγκωμιασμένο για την υψηλή του αισθητική και καλλιτεχνική ποιότητα, το βιβλίο κατέχει εμβληματική θέση.

Πρόκειται για μια έκδοση της Βουλγάτας που τυπώθηκε τη δεκαετία του 1450 στα λατινικά από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στο Μάιντς, στη σημερινή Γερμανία. Σαράντα εννέα αντίτυπα (πλήρη ή σημαντικά τμήματά τους) έχουν διασωθεί. Θεωρείται ως ένα από τα πιο πολύτιμα βιβλία του κόσμου, μολονότι δεν έχει πωληθεί πλήρες αντίγραφο του από το 1978.

Επειδή o Γουτεμβέργιος ήταν φτωχός, συνεταιρίστηκε με τον χρηματιστή Γιόχαν Φουστ, που έβαλε τα κεφάλαια και άρχισαν τις εκδόσεις βιβλίων. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν ή Βίβλος στα λατινικά, η «Βίβλος του Γουτεμβέργιου», όπως ονομάζεται. Απόδειξη της ανακάλυψης του Γουτεμβέργιου ήταν ότι το τυπογραφείο του μπορούσε να εκτυπώνει έως και 3.600 σελίδες σε μία μέρα, τροφοδοτώντας την πρώτη μεγάλη παραγωγή βιβλίων στην Ευρώπη.

Επίσης, σαν σήμερα:
1917
Ξεσπά στην Αγία Πετρούπολη η Φεβρουαριανή Επανάσταση, που θα οδηγήσει στις 2 Μαρτίου του 1917 στην πτώση του Τσάρου και τον τερματισμό της χιλιόχρονης βασιλείας στη Ρωσία.

1943
Οι Γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.

1945
Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ιβοζίμα μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, μία ομάδα αμερικανών πεζοναυτών φτάνει στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνει την αμερικανική σημαία.