Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα: 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία D-Day

d day

Σαν σήμερα, πριν από 80 χρόνια, στις 6 Ιουνίου 1944 έγινε η συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, μία κομβική στιγμή, ίσως τη σημαντικότερη, που καθόρισε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αλίνα Λόη

Η D-Day, που έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 1944, αποτελεί μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία!

Αυτή η ημέρα σηματοδότησε την έναρξη της Επιχείρησης Overlord, την απόβαση των Συμμαχικών Δυνάμεων στις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία, με σκοπό την απελευθέρωση της Δυτικής Ευρώπης από τη ναζιστική κατοχή.

Η επιχείρηση ήταν η μεγαλύτερη αμφίβια εισβολή στην ιστορία, με τη συμμετοχή περίπου 156.000 στρατιωτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και άλλες συμμαχικές χώρες. Η προετοιμασία της απόβασης ήταν εντυπωσιακή, περιλαμβάνοντας αεροπορικές και ναυτικές βομβαρδιστικές επιθέσεις, καθώς και παραπλανητικές ενέργειες για να αποπροσανατολίσουν τους Γερμανούς.

Η απόβαση πραγματοποιήθηκε σε πέντε κύριες παραλίες με κωδικές ονομασίες: Utah, Omaha, Gold, Juno και Sword. Οι μάχες ήταν σφοδρές, ειδικά στις παραλίες Omaha και Juno, όπου οι συμμαχικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση από τα καλά οχυρωμένα γερμανικά στρατεύματα. Παρά τις βαρύτατες απώλειες, οι Σύμμαχοι κατάφεραν να καταλάβουν τις παραλίες και να προχωρήσουν στο εσωτερικό της Γαλλίας.

Η D-Day δεν ήταν μόνο μια στρατιωτική νίκη αλλά και ένα σύμβολο ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των συμμαχικών εθνών. Το θάρρος και η αυτοθυσία των στρατιωτών που συμμετείχαν στην απόβαση ενέπνευσαν γενιές ανθρώπων και υπογράμμισαν τη σημασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η επιτυχία της D-Day αποτέλεσε το σημείο καμπής που οδήγησε στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και τερμάτισε τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Operation d day

D-Day και H-Hour: Η ημέρα των ημερών και η ώρα των ωρών. Στρατιωτικοί όροι που χρησιμοποιούνται για την ημέρα και την ώρα κάθε επιχείρησης απόβασης, αλλά που στη συνείδηση όλων έχουν ταυτιστεί με μία συγκεκριμένη επιχείρηση: την Απόβαση στη Νορμανδία, που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, πριν από 80 χρόνια και που σφράγισε την ιστορία του κόσμου.

D-Day: 6 Ιουνίου 1945. H-Hour: 06.30.: Το χρονικό της Απόβασης

Αυτή ήταν η απόφαση του Αμερικανού στρατηγού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στη δυτική Ευρώπη και αρχιστράτηγου της «Επιχείρησης Ποσειδών» (Απόβαση στη Νορμανδία) και της «Επιχείρησης Όβερλορντ» (Μάχη της Νορμανδίας).

«Σε λίγο θα λάβετε μέρος σε μια μεγάλη επιχείρηση, την οποία έχουμε προετοιμάσει εδώ και πολλούς μήνες. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω σας. Δεν θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο από την απόλυτη νίκη. Καλή τύχη!», έγραψε ο Αϊζενχάουερ σε επιστολή του την D-1 (μία μέρα πριν την επιχείρηση).

Την επιστολή απηύθυνε στους 133.000 στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στις ακτές της Νορμανδίας – από αυτούς οι 9.000 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο, πολλοί πριν καν πατήσουν το πόδι τους στη στεριά, καθώς τους θέριζαν τα γερμανικά πολυβόλα.

Ο Λόχος Ε του 16ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ στο πρώτο κύμα της απόβασης στην παραλία Ομάχα. Εκεί οι Αμερικανοί αποβίβασαν περίπου 40.000 άνδρες, με 2.200 νεκρούς ή τραυματίες

Στις 06.30 αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες στις παραλίες με τα κωδικά ονόματα Γιούτα και Ομάχα και ακολούθησαν οι Βρετανοί και οι Καναδοί μία ώρα αργότερα στις παραλίες Γκολντ, Τζούνο και Σουόρντ. Μέχρι το τέλος της ημέρας, τα στρατεύματα είχαν πάρει τις κατάλληλες θέσεις ώστε να αρχίσουν την προέλαση προς τη γαλλική ενδοχώρα.

greek corvetes

Η ελληνική συμμετοχή στη D-Day
Στην απόβαση συμμετείχαν δύο ελληνικά πλοία του τότε Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, οι κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριεζής», με πλήρωμα 155 ανδρών. Τα ελληνικά πλοία που πολεμούσαν μαζί με το βρετανικό ναυτικό, είχαν επανδρωθεί από έμπειρους αξιωματικούς του Ελληνικού Ναυτικού και από εφέδρους, οι οποίοι προέρχονταν από το Εμπορικό Ναυτικό.

Η αποστολή τους ήταν να συνοδεύσουν τα άλλα πολεμικά και αποβατικά πλοία στην παραλία Γκολντ όπου θα αποβιβάζονταν η βρετανική 50η Μεραρχία. Στη συνέχεια παρέμειναν στα ανοικτά της παραλίας, προσφέροντας κάλυψη στα αποβατικά πλοία. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας δέχθηκαν αεροπορική επίθεση της Λουφτβάφε, την οποία αντιμετώπισαν επιτυχώς με τα αντιαεροπορικά όπλα τους, χωρίς απώλειες. Τις επόμενες δύο ημέρες, οι δύο ελληνικές κορβέτες ανέλαβαν να συνοδεύσουν τα άδεια εμπορικά και επιβατικά πλοία πίσω στην Αγγλία.

Επιπλέον, Έλληνες πιλότοι υπηρέτησαν στις τάξεις της RAF, συμβάλλοντας στις αεροπορικές επιθέσεις και στη διάλυση των γερμανικών οχυρώσεων. Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι ελληνικές δυνάμεις έδειξαν αποφασιστικότητα και θάρρος, συμμετέχοντας σε αυτή την κρίσιμη επιχείρηση που άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.