Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Σαν σήμερα: Διεθνής Ημέρα Γιόγκα & Θερινό Ηλιοστάσιο

 yoga

Η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα καθιερώθηκε το 2015 και γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις 21 Ιουνίου, ημερομηνία του θερινού ηλιοστασίου για το Βόρειο Ημισφαίριο.

Αλίνα Λόη

Γιόγκα στα σανσκριτικά σημαίνει «ένωση», «σύνδεση», και είναι ένα πανάρχαιο φιλοσοφικό και πρακτικό σύστημα με απώτερο σκοπό να επιτύχει την πλήρη αρμονία του σώματος, του πνεύματος και του νου, ώστε ο ασκούμενος να μπορέσει να γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό του.

Αρχαιολογικά ευρήματα στον πολιτισμό της Κοιλάδας του Ινδού, αποδεικνύουν την ύπαρξη της πρακτικής της γιόγκα στην αρχαία Ινδία από την προ-Βεδική περίοδο. Χρόνια αργότερα ο σοφός Πατάντζαλι συνέθεσε σε μία συστηματική μορφή τη φιλοσοφία της Γιόγκα (Yoga Sutra of Patanjali) συγκεντρώνοντας και εξελίσσοντας τη μέχρι τότε γνώση.

Μέσα στη μακραίωνη ιστορία της Γιόγκα δημιουργήθηκαν τέσσερα πνευματικά μονοπάτια: Μπάκτι Γιόγκα, Γκνυάνα Γιόγκα, Κάρμα Γιόγκα, Ράτζα Γιόγκα, καθώς και διάφορα είδη σωματικών τεχνικών όπως Χάθα Γιόγκα, Αστάνγκα Γιόγκα, Κουνταλίνι Γιόγκα.

Η πρωτοβουλία για το εορτασμό της Γιόγκα σε παγκόσμιο επίπεδο ανήκει στον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος υπέβαλε σχετικό αίτημα στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 προς τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία το υιοθέτησε και με το ψήφισμα της 11ης Δεκεμβρίου 2014 (A/RES/69/131) καθιέρωσε την 21η Ιουνίου κάθε χρόνου ως Διεθνή Ημέρα Γιόγκα (International Yoga Day).

Υποστηρίζοντας τη θέση του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ινδός πρωθυπουργός τόνισε: «Η γιόγκα είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της αρχαίας παράδοσής μας. Δεν πρόκειται για άσκηση, είναι μία διαδρομή, μέσα από την οποία τα άτομα μπορούν να ανακαλύψουν την αίσθηση του ενότητας με τη φύση. Ενσαρκώνει την ενότητα του σώματος και του νου, της σκέψης και της δράσης, της αυτοσυγκράτησης και της εκπλήρωσης, της αρμονίας του ανθρώπου με τη φύση. Σε γενικές γραμμές, είναι μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευημερία. Η γιόγκα μας βοηθά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και μέσω αυτής της αλλαγής να συνδιαλαγούμε με την κλιματική αλλαγή».

Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε το εξής μήνυμα "Η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα αναγνωρίζει την απαράμιλλη δύναμη της αρχαίας πρακτικής να προσφέρει θεραπεία, εσωτερική γαλήνη και φυσική, πνευματική και ψυχική ευεξία."

Το θερινό ηλιοστάσιο 2024, γεγονός που σηματοδοτεί «αστρολογικά» και την έλευση του φετινού καλοκαιριού, για το βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου ανήκει και η Ελλάδα, καταγράφηκε εχθές το βράδυ 23:50 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και στην Ελλάδα είχαμε τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, με την ημέρα να διαρκεί 14 ώρες και 52 λεπτά.