Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα: Δολοφονήθηκε η μεγάλη καπετάνισσα της Ελληνικής Επανάστασης

laskarina mpoumpoulina
Σαν σήμερα, στις 22 Μαΐου του 1825, δολοφονήθηκε η Λασκαρίνα Πινότση, η θρυλική Καπετάνισσα της Ελληνικής Επανάστασης, η περιβόητη Μπουμπουλίνα, η οποία, όπως και πολλοί, δυστυχώς, ήρωες του αγώνα της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους, είχε άδοξο τέλος, ένα τέλος που δεν άρμοζε σε μία ηρωίδα σαν κι αυτή.

Εύα Κουτουμάνου 

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε μία από τις πλέον εξέχουσες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία, όπως και οι περισσότεροι ήρωες που έδωσαν τα πάντα για να απελευθερώσουν την Ελλάδα, είχε ένα άδοξο τέλος, ένα τέλος που δεν άρμοζε σε μία καπετάνισσα σαν κι αυτή.

Η Λασκαρίνα Πινότση γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1771, κόρη του Υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση και της επίσης Υδραίας Σκεύως Κοκκίνη.

Γεννήθηκε στις φυλακές Κωνσταντινούπολης, όπου κρατούνταν ο πατέρας της. Παντρεύτηκε δυο φορές, ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον Σπετσιώτη πλοιοκτήτη Δημήτριο Μπούμπουλη, και έμεινε έκτοτε γνωστή ως «Μπουμπουλίνα».

Χήρα για δεύτερη φορά, η Λασκαρίνα ανέλαβε τα ηνία της οικογένειας και της περιουσίας που κληρονόμησε, μία περιουσία που αργότερα χάρισε στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους Τούρκους.

Ο δεύτερος σύζυγος της, σκοτώθηκε το 1811 σε μια συμπλοκή με αλγερινό πειρατικό καράβι, από τότε η Μπουμπουλίνα ασχολήθηκε με τα ναυτιλιακά, έγινε μέτοχος σε διάφορα πλοία και με το ξέσπασμα της Επανάστασης αποφάσισε τη ναυπήγηση του πλοίου της «Αγαμέμνων», το οποίο συμμετείχε στον αποκλεισμό του Ναυπλίου.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η θρυλική «Καπετάνισσα» της Επανάστασης, έμεινε στην ιστορία σαν μια ηρωίδα, και πέθανε, έχοντας ξοδέψει ολόκληρη την περιουσία της για να συμβάλλει στον Μεγάλο Αγώνα της Ελλάδας.

Το τέλος της, όμως, δεν ήταν αυτό που της άξιζε. Μετά το τέλος της Επανάστασης και έχοντας ξοδέψει όλη της την περιουσία, χωρίς δεύτερη σκέψη, για την απελευθέρωση της Ελλάδας, έμεινε πάμπτωχη. Ακόμα και ένα κτήμα που της είχε παραχωρήσει το ελληνικό κράτος, φέρεται πως της το πήρε πίσω γιατί υποστήριζε τον Κολοκοτρώνη, άλλον έναν ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης που είχε άδοξο τέλος κι αυτός, ένα τέλος που δεν άξιζε σε κάποιον που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας. 

Η Μπουμπουλίνα, τώρα, φαίνεται πως "έφυγε" κι αυτή άδοξα. Μετά από τόσες μάχες και έχοντας αψηφήσει τον θάνατο και τους Τούρκους αμέτρητες φορές, "έχασε" τη ζωή της σε μια βεντέτα στις Σπέτσες.

Τον Μάιο του 1825, ο γιος της Γεώργιος Γιάννουζας κλέφτηκε με την Ευγενία Κούτση, κουνιάδα του ετεροθαλούς αδελφού της Μπουμπουλίνας, Λάζαρου Ορλώφ.

Ο Ορλώφ, συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειας Κούτση, πήγε στο σπίτι της Μπουμπουλίνας σε αναζήτηση της Ευγενίας. Στη λογομαχία που ακολούθησε, κάποιος πυροβόλησε και χτύπησε στο μέτωπο την Μπουμπουλίνα, που έπεσε νεκρή, σαν σήμερα, στις 22 Μαΐου.

Δεν έχει διαλευκανθεί αν ήταν τυχαίο περιστατικό ή δολοφονία. Τα οστά της εναποτέθηκαν στον ιδιόκτητο ναΐσκο του Αγίου Ιωάννου και μεταθανάτια έλαβε τον τίτλο του ναυάρχου από τη Ρωσία, πρωτοφανής τιμή για γυναίκα.