Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
11.1°C Αθήνα

1 € = $ 1.0397
1 $ = € 0.9618

Σαν Σήμερα: Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη

καταθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μία "σύγχρονη" ασθένεια που, δυστυχώς, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι "πέφτουν" θύματα της. Η κατάθλιψη δεν κοιτάζει ηλικία, φύλο, εμφάνιση ή κοινωνική τάξη. Έρχεται ύπουλα και κατατρώει σιγά-σιγά τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν. Σαν σήμερα, 3 Οκτωβρίου, ορίστηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη (European Depression Day) με στόχο τη βελτίωση της αντίληψης του κοινού για την ασθένεια και τη φροντίδα της.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη (European Depression Day) ορίστηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάθλιψη (European Depression Association, EDA), μιας συμμαχίας που ιδρύθηκε το 2004 και περιλαμβάνει στους κόλπους της οργανώσεις ασθενών, ερευνητών και επαγγελματιών της υγείας από 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η ημέρα έχει ως στόχο να βελτιώσει την αντίληψη του κοινού για την ασθένεια και τη φροντίδα της.

Η κατάθλιψη είναι κατάσταση έντονης θλίψης και μελαγχολίας του ανθρώπου, η οποία συνήθως ακολουθεί ένα δυσάρεστο γι’ αυτόν γεγονός (π.χ. ερωτική απογοήτευση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, ασθένεια, απόλυση από την εργασία).

Η κατάθλιψη θεωρείται από τις πιο συχνές και κοινές ψυχικές διαταραχές και μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση της υγείας. Στην Ευρώπη πάσχουν από κατάθλιψη πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στοιχείο που την καθιστά μια από τις πιο κοινές ασθένειες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από την επίμονη θλίψη και την απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα απολάμβανε το άτομο, σε συνδυασμό με την αδυναμία εκτέλεσης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Επιπρόσθετα, οι πάσχοντες από κατάθλιψη εκδηλώνουν ένα ή και περισσότερα από τα εξής συμπτώματα:

χαμηλά επίπεδα ενέργειας,
αλλαγές (αύξηση ή μείωση) στην όρεξη και στη διάρκεια του ύπνου,
άγχος,
έλλειψη συγκέντρωσης,
αναποφασιστικότητα,
νευρικότητα,
αίσθημα ανικανότητας/έλλειψης αξίας,
ενοχές,
απελπισία,
σκέψεις για αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονία.

Τι μπορείτε να κάνετε αν νομίζετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη;

Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε.
Αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας,
Μη διακόψετε δραστηριότητες τις οποίες συνηθίζατε να απολαμβάνετε
Μην απομακρυνθείτε από την οικογένεια και τους φίλους,
Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να κάνετε έναν σύντομο περίπατο κάθε μέρα,
Να διατηρείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα φαγητού και ύπνου,
Να αποδεχτείτε την ιδέα ότι ίσως πάσχετε από κατάθλιψη και να διαμορφώσετε αναλόγως τις προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας,
Αποφύγετε τις καταχρήσεις,

Το σημαντικότερο μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι να καταλάβουμε όλοι ότι η κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με υποστήριξη και βοήθεια από το περιβάλλον και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Δεν είναι ταμπού και μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς.