Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024
Λίγα σύννεφα
9.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0829
1 $ = € 0.9234

Σαν σήμερα: Φορέθηκε το πρώτο λευκό νυφικό

 λευκο νυφικο

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1840, φορέθηκε το πρώτο λευκό νυφικό φόρεμα το οποίο έμελλε να γίνει μία μόδα που κρατάει αιώνες.

Εύα Κουτουμάνου

Η παράδοση του λευκού νυφικού έχει τις ρίζες της στη βικτωριανή εποχή. Ήταν σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, πριν από 184 χρόνια, όταν η βασίλισσα Βικτώρια παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Αλβέρτο της Σαξονίας-Κόμπουρκ και Γκότα επιλέγοντας να φορέσει λευκό νυφικό.

Μέχρι τότε, οι νύφες συνήθιζαν να ντύνονται στα κόκκινα την ημέρα του γάμου τους. Η βασίλισσα Βικτώρια, όμως, αποφάσισε πως ήθελε να κάνει τη διαφορά φορώντας ένα λευκό δαντελωτό νυφικό φόρεμα, καθώς το λευκό ήταν το αγαπημένο χρώμα της. Μάλιστα, προκάλεσε ακόμα περισσότερο αποφασίζοντας να μην φορέσει στέμμα αλλά ένα απλό στεφάνι με άνθη πορτοκαλιάς.

βικτωρια λευκο νυφικο

Η βασίλισσα Βικτώρια δεν ήταν η πρώτη βασίλισσα που διάλεξε λευκό νυφικό, είχε προηγηθεί η βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας το 1558, καθώς και κάποιες άλλες βασίλισσες. Όμως, στη Βικτώρια αποδίδεται η αλλαγή της μόδας, που επικρατεί ακόμη και σήμερα.

Πέρα από την απλότητα και την αγνότητα που συμβολίζει το λευκό χρώμα, το νυφικό της βασίλισσας Βικτώριας έστειλε δύο ακόμη μηνύματα. Πρώτον έδειξε ότι στήριζε το τοπικό εμπόριο, καθώς χρησιμοποίησε αποκλειστικά βρετανικά υλικά. Και δεύτερον, ήταν ένα μάθημα οικονομίας καθώς κράτησε κομμάτια του νυφικού της για χρόνια, αναδιαμορφώνοντας ξανά και ξανά τη δαντέλα του, τμήμα της οποίας φόρεσε ακόμη και όταν συμπλήρωσε 56 χρόνια στον θρόνο!

Τέλος, η επιλογή του λευκού νυφικού αντί για τις κόκκινες βελούδινες ρόμπες της, όπως συνηθιζόταν, είχε και ένα ακόμα σημαντικό πρακτικό αποτέλεσμα, την έκανε πιο ορατή στους χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι πήγαν να παρακολουθήσουν την πομπή.

queen victoria wedding

Σύμφωνα με την καταγραφή των γεγονότων που έχουμε για εκείνη τη μέρα, παρά το γεγονός ότι έβρεχε έντονα από νωρίς το πρωί, τα πλήθη κατέκλυσαν του δρόμους, επευφημώντας όταν έβλεπαν την άμαξα της νεαρής βασίλισσας να περνάει από μπροστά τους.

Στη συνέχεια, ο δούκας του Σάσεξ παρέδωσε τη νύφη και η τελετή ξεκίνησε κανονικά, με τη Βικτώρια να δίνει τον όρκο περί «υπακοής» στον σύζυγο της, γεγονός που πυροδότησε ανησυχίες για τυχόν υπονόμευση της ισχύος της και ενίσχυση του πραγματικού πολιτικού ρόλου του συζύγου της Αλβέρτου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το ζευγάρι είχε παραγγείλει εκατό κέικ για την ημέρα του γάμου, τα οποία θα μοιράζονταν μεταξύ των πρεσβευτών και των κρατικών αξιωματούχων. Η ίδια η γαμήλια τούρτα ήταν μια τεράστια δημιουργία, βάρους 136 κιλών.

Ο γάμος της βασίλισσας Βικτώριας αποτελεί σημείο αναφοράς καθώς άλλαξε πολλές συνήθειες και παραδόσεις δημιουργώντας μία σειρά καινούργιων που εξακολουθούν να τηρούνται μέχρι και σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά, σε βασιλικούς και μη γάμους, από τα λευκά νυφικά μέχρι τις πολυώροφες τούρτες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η βασίλισσα Βικτώρια έδωσε το όνομα της σε μία ολόκληρη περίοδο, τη γνωστή Βικτωριανή εποχή, μία από τις πιο ένδοξες περιόδους στην Ιστορία της Βρετανίας, η οποία χαρακτηρίζεται από την έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης και τη σημαντική εδαφική επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, δύο γεγονότα που άλλαξαν ριζικά τις οικονομικές και κοινωνικές δομές του Ηνωμένου Βασιλείου.