Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024
Λίγα σύννεφα
9.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0829
1 $ = € 0.9234

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Αβραάμ Λίνκολν - Ο «σημαντικότερος πρόεδρος των ΗΠΑ» μετά τον Τζόρτζ Ουάσινγκτον

λινκολν
Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου, γεννήθηκε ο άνθρωπος που επανένωσε τις ΗΠΑ κερδίζοντας τον Εμφύλιο. Η φράση «of the people, by the people for the people» έγραψε ιστορία και ο Αβραάμ Λίνκολν, ο 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, έγινε, κατά πολλούς, ο σημαντικότερος πρόεδρος της χώρας, μετά τον Τζόρτζ Ουάσινγκτον.

Εύα Κουτουμάνου

Ο Αβραάμ Λίνκολν γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1809 στο Χότζβιλ του Κεντάκι. Η οικογένεια του ήταν φτωχή και έτσι από μικρή ηλικία εργαζόταν ως αγρότης.

Σε ηλικία μόλις 9 χρονών χάνει τη μητέρα του και ο πατέρας του παντρεύεται ξανά. Η Σάρα Μπους Τζόνστον, όμως, η δεύτερη σύζυγος του πατέρα του κάθε άλλο παρά «κακιά μητριά» ήταν, αγάπησε τον μικρό Αβραάμ πολύ και, μάλιστα, τον πίεζε να διαβάζει και τον βοηθούσε να αγοράζει αλλά και να δανείζεται βιβλία κάτι καθόλου εύκολο εκείνη την εποχή και μάλιστα στην περιοχή όπου ζούσαν.

Ο Λίνκολν ήταν καλός με τα γράμματα και παρόλο που δεν φοίτησε στη Νομική Σχολή, έδωσε τις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, πέτυχε και κατάφερε να πάρει την άδεια. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον αμερικανικό στρατό, ασχολήθηκε με τη δικηγορία και τα κοινά καθώς εξελέγη μέλος της Βουλής του Ιλλινόις και κάπως έτσι ξεκίνησε η πολιτική σταδιοδρομία του ανθρώπου που έμελλε να γίνει ο 16oς Πρόεδρος των ΗΠΑ που για πολλούς θεωρείται ο «σημαντικότερος πρόεδρος μετά τον Τζόρτζ Ουάσινγκτον».

Το 1844, γίνεται αρχηγός του κόμματος των Ουίγων αλλά η πραγματική εκτόξευση της πολιτικής του πορείας έρχεται όταν, δέκα χρόνια μετά, ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το μείζον θέμα της εποχής, η δουλεία, πρωταγωνιστεί.

Οι λόγοι του καταφέρνουν να "μιλήσουν" στις καρδιές των ανθρώπων και έχουν τεράστια απήχηση. Το γεγονός ότι καταγόταν από μια θρησκευόμενη οικογένεια, με αποτέλεσμα να είναι και ο ίδιος βαθύτατα πιστός, βοήθησε ακόμα περισσότερο την φήμη και τη δημοφιλία του Λίνκολν, τουλάχιστον στον Βορρά γιατί στο Νότο δεν ήταν καθόλου αγαπητός.

Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του 1860 όταν εξελέγη Πρόεδρος με καθολική επικράτηση στον Βορρά. Οι Νότιοι, όμως, δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για την κατάργηση της δουλείας.

Στο μήνυμα του προς τον αμερικανικό λαό, τον Μάρτιο του 1861, ο Λίνκολν φάνηκε πιο διαλλακτικός αλλά διακήρυξε πως προσωρινά η δουλεία θα συνεχιζόταν αλλά δεν θα επεκτεινόταν.

Οι Νότοι αντεπιτέθηκαν και σχημάτισαν τη δική τους κυβέρνηση με πρωτεύουσα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Το αποτέλεσμα ήταν το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου, ενός πολέμου που ο Λίνκολν αποφάσισε να φτάσει μέχρι τέλους.

Την Πρωτοχρονιά του 1863, στα μισά του Εμφυλίου, εκδίδεται η Διακήρυξη Χειραφέτηση των μαύρων. Πέρα από το ζήτημα της δουλείας, η Διακήρυξη είχε ταυτόχρονα μεγάλη πολιτική σημασία τόσο για τη χώρα όσο και για τον Πρόεδρο της. Αφενός συνεπάγονταν την είσοδο των Νοτιαμερικανών στον στρατό των ΗΠΑ και αφετέρου απέβλεπε στην καταπίεση μιας επανάστασης που ο διορατικός Λίνκολν ήξερε ότι θα ήταν αδύνατον να αποφευχθεί.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Λίνκολ περνούσε όποια πολιτική ήθελε με τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων και ότι κατά περιπτώσεις οι αποφάσεις του δεν λαμβάνονταν με δημοκρατικό τρόπο. Παρόλα αυτά, άκουγε με προσοχή τον λαό, καθ’ όλη τη διάρκεια του Εμφυλίου επέτρεπε την ελευθερία του λόγου και του Τύπου και γνώριζε τους αντιπάλους και τους εχθρούς του.

linkoln

Κάποτε είχε εκμυστηρευθεί ότι είχε δύο εχθρούς, τον στρατό των Νοτίων και τους τραπεζίτες-δανειστές του κράτους. Στην ομιλία του, όμως, μετά την ορκωμοσία της επανεκλογής του, στις 4 Μαρτίου 1865, ο Αβραάμ Λίνκολν διακήρυξε ότι δεν τρέφει «κακίες για κανέναν», ότι ζητά «ευσπλαχνία για όλους» και ότι επιθυμεί πάνω απ' όλα «ειρήνη ανάμεσα μας».

Στο ίδιο πνεύμα, μια από τις διασημότερες φράσεις του, που έγραψαν ιστορία και την επικαλούνται μέχρι και σήμερα οι πολιτικοί ανά τον κόσμο, ήταν ότι μια κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώνει τις επιθυμίες του λαού, μια κυβέρνηση «του λαού, από τον λαό, για τον λαό (of the people, by the people for the people).

Lincoln assassination

Ο Αβραάμ Λίνκολν δολοφονήθηκε στις 14 Απριλίου 1865 ενώ βρισκόταν σε θεατρική παράσταση στην Ουάσιγκτον, στο θέατρο Ford. Δολοφόνος του, ήταν ο John Wilkes Booth, ο οποίος δήλωσε πως θυσιάστηκε για να «σώσει» τον Νότο.

Ο Λίνκολν απεβίωσε την επομένη μέρα, στις 15 Απριλίου, αλλά ο τραγικός θάνατος του είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από ότι ήθελε ο δολοφόνος του καθώς συνέβαλε στην υστεροφημία του και «ξεσκέπασε» τις διχαστικές προθέσεις του Νότου.

Η υστεροφημία του Λίνκολν εκτοξεύτηκε την περίοδο του Προοδευτικού Κινήματος, δηλαδή από την προεδρία του Θίοντορ Ρούζβελτ το 1901 και για μια 20ετία, και έμεινε, πλέον, στην Ιστορία ως ένας από τους πιο σημαντικούς αμερικανούς πολιτικούς όλων των εποχών.