Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024

Σαν σήμερα: Γιορτή της Μητέρας - Οι αρχαιοελληνικές ρίζες και η καθιέρωση

 giorti miteras

Κάθε χρόνο, σαν σήμερα, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου - στην Ελλάδα, καθώς η ημερομηνία δεν είναι ίδια σε όλο τον κόσμο - η ημέρα είναι αφιερωμένη στο ιερότερο πλάσμα του κόσμου, στη μάνα. Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία ημέρα αφιερωμένη στην τιμή και την εκτίμηση της μητρότητας και μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας προς τις γυναίκες που μας έφεραν στη ζωή και που μας είχαν μέσα τους εννέα ολόκληρους μήνες, στις μητέρες μας.

Εύα Κουτουμάνου

Η σύγχρονη Γιορτή της Μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου γιορτάζονταν η Γαία, η Μητέρα Γη και η Ρέα, γνωστή ως η «Μητέρα των Θεών». Αυτές οι γιορτές τιμούσαν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, με έμφαση στη θεία και φυσική δημιουργία.

Στην Ελλάδα, η σύγχρονη μορφή της γιορτής ξεκίνησε το 1929, συνδέοντας την με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου, όπου η ορθόδοξη εκκλησία τιμά την Παναγία που πηγαίνει τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Αυτή η παράδοση αντανακλά τον Σαραντισμό, μια πρακτική που συνεχίζουν οι χριστιανές μητέρες. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, άρχισε να ενισχύεται η γιορτή της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, ακολουθώντας τη δυτική παράδοση.

Διεθνώς, η ιδέα της σύγχρονης Γιορτής της Μητέρας ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα από την Άννα Τζάρβις, η οποία ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της και όλες τις μητέρες. Η προσπάθεια της οδήγησε στην επίσημη αναγνώριση της γιορτής το 1914 από τον Πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον.

Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870, η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Στις μέρες μας, η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται με διάφορους τρόπους, με δώρα, λουλούδια, γιορτινά γεύματα, κάρτες, μηνύματα και πολλές αγκαλιές στις λατρεμένες μανούλες μας, στις ηρωίδες και τις πιο πιστές υποστηρίκτριες μας στη ζωή.

Η ημέρα είναι μια υπενθύμιση της ανεκτίμητης συμβολής των μητέρων στη ζωή μας και μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και την εκτίμηση μας προς αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημέρα της Μητέρας δεν γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο την ίδια ημέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφοροποίησης είναι η Αγγλία, όπου η ημέρα τιμάται δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.

Φέτος, γιορτάστηκε στις 10 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Κέιτ Μίντλετον ανήρτησε την ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία με τα παιδιά της, που προκάλεσε σάλο.