Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022
Καθαρός Ουρανός
24.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0495
1 $ = € 0.9528

Σαν Σήμερα: Η Άλωση της Αθήνας από τους Τούρκους Οθωμανούς

αλωση αθηνας
Σαν σήμερα, 4 Ιουνίου του 1456, τα οθωμανικά στρατεύματα του Ομέρ μπέη Τουραχάνογλου εισέβαλαν στην πόλη της Αθήνας, κατευθυνόμενοι προς την Ακρόπολη την οποία υπερασπιζόταν ο τελευταίος Δούκας των Αθηνών, Φραγκίσκος Β’ Ατσαγιόλι.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου 1453, βρήκε την Αθήνα κάτω από την κυριαρχία των Φράγκων και φόρου υποτελή στον Σουλτάνο. Η άλλοτε κραταιά πόλη ήταν πρωτεύουσα του Δουκάτου των Αθηνών, με επικεφαλή το νεαρό Ατσαγιόλι, ο οποίος ωστόσο βρισκόταν υπό την επιτροπεία της φιλόδοξης μητέρας του, Κιάρα Τζώρτζη.

Εκείνη με σουλτανική έγκριση σφετερίστηκε την εξουσία έως το 1455, οπότε ο Μωάμεθ Β’ διέταξε την απομάκρυνσή της από την Αθήνα μαζί με τον βενετσιάνο σύζυγό της Βαρθολομαίο Κονταρίνη (Bartolomeo Contarini). Ο Φράγκος επανήλθε στην εξουσία, φυλάκισε τη μητέρα του στα Μέγαρα και αργότερα τη φόνευσε.

Η πράξη του αυτή έδωσε πρόσχημα στον Μωάμεθ να καταλύσει το Δουκάτο των Αθηνών, που περιλάμβανε πάνω κάτω τη σημερινή Αττική.

Ο Τουραχάνογλου Ομέρ Μπέης με διαταγή του Πορθητή κινήθηκε εναντίον της Αθήνας και στις 4 Ιουνίου του 1456 την κατέλαβε, εκτός από την Ακρόπολη, την οποία υπεράσπισε απεγνωσμένα ο νεαρός Ατζαγιώλης. Όμως, τον Ιούλιο του 1458 αναγκάστηκε να παραδοθεί και να καταφύγει στη Θήβα.

Οι κάτοικοι της Αθήνας που είχαν περάσει τα πάνδεινα επί δύο αιώνες από την πολιτική, οικονομική και θρησκευτική καταπίεση των Φράγκων δέχθηκαν με ανακούφιση στην αρχή το νέο δυνάστη, ο οποίος υποσχόταν παροχή πολιτικών και εκκλησιαστικών προνομίων στον ελληνορθόδοξο πληθυσμό της πόλης.

Τον Αύγουστο του 1458, επιστρέφοντας από την Πελοπόννησο, ο Μωάμεθ επισκέφθηκε για τέσσερις μέρες την Αθήνα. Αρχικά παρέλαβε τα κλειδιά της πόλης από τον ηγούμενο της Μονής Καισαριανής και στη συνέχεια ο αρχαιολάτρης σουλτάνος, σύμφωνα με τον ιστορικό Κριτόβουλο, ανέβηκε στην Ακρόπολη, όπου θαύμασε τα αρχαία μνημεία και έδωσε εντολή να γίνει τζαμί.

alosi athens

Ο Μωάμεθ, επηρεασμένος από το παλαιό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας, φέρθηκε με ευμένεια στους κατοίκους της, τους παραχώρησε πολλά προνόμια κι έκανε δεκτά πολλά αιτήματά τους.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η οθωμανική διοίκηση ήταν η απομάκρυνση του λατίνου αρχιεπισκόπου Νικολάου Πρόθυμου και η προοδευτική εκδίωξη των φράγκικων οικογενειών της Αθήνας.

Με την άλωση της Ακρόπολης τον Ιούλιο του 1456, έναν μήνα περίπου μετά, η Αθήνα πέρασε στη σκοτεινή εποχή της Τουρκοκρατίας από την οποία απελευθερώθηκε στις 31 Μαΐου του 1833 και δεκαέξι μήνες μετά ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας, παίρνοντας τα ηνία από το Ναύπλιο.

Η πολιορκία των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ακρόπολης αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στο πλαίσιο του αγώνα για την Ανεξαρτησία. Τόσο από στρατηγικής όσο και από διπλωματικής απόψεως η απελευθέρωση της Αθήνας βάραινε στην έκβαση του αγώνα αλλά και στην προώθηση του αιτήματος για ανεξαρτησία και εξασφάλιση διεθνούς στήριξης.

Οι Έλληνες πήραμε πίσω την Ακρόπολη στις 10 Ιουνίου του 1822. Η συνθήκη παράδοσης του φρουρίου υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου 1822 και την επομένη η Ακρόπολη παραδόθηκε στους Έλληνες. Είχαν περάσει 366 χρόνια απ’ όταν, το 1456, οι Τούρκοι ύψωσαν τη σημαία τους στο ιστορικό αυτό φρούριο.