Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Σαν σήμερα: Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους στη Μάχη του Λάλα

 lalaioi

Σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1821, οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους στη Μάχη του Λάλα, σε μία μάχη σώμα με σώμα.

HDN Newsroom
Πρόκειται για μία από τις πρώτες νικηφόρες μάχες των επαναστατημένων Ελλήνων στην Πελοπόννησο, η οποία δίνεται σώμα με σώμα και αναγκάζει τις δυνάμεις του Γιουσούφ να υποχωρήσουν και μαζί με τους Λαλαίους και την επομένη να πάρουν τον δρόμο για την Πάτρα.

Η ελληνική πλευρά χάνει 84 άνδρες (60 Πελοποννήσιοι και 24 Επτανήσιοι). Ανάμεσα στους πολλούς τραυματίες είναι και ο Κεφαλλονίτης Ανδρέας Μεταξάς, κατοπινός πρωθυπουργός της χώρα.

Ο Λάλας είναι οικισμός του νομού Ηλείας χτισμένος σε υψόμετρο 601 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Λάλας πρωτοκατοικήθηκε τον 14ο αιώνα από Αλβανούς που έφερε από τα Ακροκεραύνια όρη (παράκτια οροσειρά της ΝΔ Αλβανίας, γνωστά και ως όρη Χιμάρας) ο Μιχαήλ Δούκας. «Σούλι του Μοριά» χαρακτηρίζει τον Λάλα ο Δημήτρης Φωτιάδης που γράφει ότι βρίσκεται στο οροπέδιο του Μπαστηρά κοντά στην αρχαία Φολόη στο όρος Ερύμανθος, στα πόδια του απλώνεται ο κάμπος της Ηλείας που διασχίζει ο ποταμός Αλφειός.

Στην ελληνική ιστορία, στο κεφάλαιο Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι Λαλαίοι είναι περιβόητοι για τη σκληρότητα και τις πολεμικές ικανότητες τους.