Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022
Καθαρός Ουρανός
24.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0495
1 $ = € 0.9528

Σαν Σήμερα: Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα ψήφου

γυναικες ψηφος

Σαν σήμερα το 1952, στις 28 Μαΐου, ψηφίζεται από τη Βουλή νόμος για την παροχή πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων στις Ελληνίδες. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και ιδίως για τις γυναίκες. Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα ψήφου.

Παρόλο που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου όμως, το Μάιο του 1952, δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934.

Εκλογικό δικαίωμα δε δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439.

Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!

Το 1953, σε επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη, εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα από τον «Ελληνικό Συναγερμό», που μαζί με τη Βιργινία Ζάννα από το «Κόμμα Φιλελευθέρων», υπήρξαν οι δύο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα.

Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες.

Η σημερινή μέρα, η 28η Μαΐου, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τις γυναίκες στην Ελλάδα αλλά και για όλες τις γυναίκες καθώς σήμανε την αρχή της ανεξαρτησίας και της διεκδίκησης ισότητας και ισοτιμίας απέναντι στους άνδρες. Ήταν μόνο η αρχή, ακολούθησαν δεκαετίες αγώνων και αλλαγών ώστε οι γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στα περισσότερα μέρη, του δυτικού, τουλάχιστον, κόσμου να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που θεωρούμαι σήμερα δεδομένα.