Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
Διάσπαρτα σύννεφα
10.6°C Αθήνα

1 € = $ 1.0786
1 $ = € 0.9271

Σαν Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μία ημέρα ξεχωριστή, αφιερωμένη στα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το φύλο, την καταγωγή, την θρησκεία ή τον τόπο κατοικίας τους.

Εύα Κουτουμάνου

Όλα τα παιδιά- ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα, το θρήσκευμα ή την οικονομική κατάσταση των γονιών τους- έχουν δικαίωμα να ζουν σε ένα ασφαλές και δίκαιο περιβάλλον ίσων ευκαιριών.

Η σημερινή ημέρα γιορτάζεται ως επέτειος της υιοθέτησης της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες, δυστυχώς, αποτελούν "κενό γράμμα", εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.

Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι τραγικά και πρέπει να μας ευαισθητοποιούν όλους και να μας παρακινούν για δράση, μέχρι τα δικαιώματα των παιδιών να είναι πραγματικά και να έχουν εφαρμογή σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Παρότι τα δικαιώματα των παιδιών είναι αδιαμφισβήτητα και θεμελιώδη, παρατηρείται ότι εξακολουθούν να καταπατούνται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Αρκεί ενδεικτικά να αναφέρει κανείς ότι σήμερα παγκοσμίως ένα στα πέντε παιδιά δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή, 244 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην βασική εκπαίδευση, 43,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν κληθεί λόγω κλιματικής αλλαγής ή κοινωνικοπολιτικών αναταραχών να εγκαταλείψουν την κατοικία τους ενώ το 2022 ένα δισεκατομμύριο παιδιά υπήρξαν θύμα βίας ή κακοποίησης.

Δυστυχώς, τα παιδιά είναι πάντα και τα μεγαλύτερα θύματα μιας πολεμικής σύρραξης. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς για τα δικαιώματα του παιδιού, μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων διεξαγωγής του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο αριθμός των παιδιών που έχασαν την ζωή τους στη Γάζα έχει υπερβεί τον ετήσιο αριθμό παιδιών που έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου από το 2019.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, λοιπόν, σήμερα και ευχόμαστε τα δικαιώματα όλων των παιδιών του κόσμου, σε κάθε γωνιά της γης, μια μέρα να είναι προστατευμένα και δεδομένα ώστε να μην χρειάζεται μία ημέρα σαν τη σημερινή για να κάνουμε τραγικούς απολογισμούς παιδικής εκμετάλλευσης, παιδικής κακοποίησης και ανήλικων θυμάτων για να θυμόμαστε πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά χωρίς της δική μας προστασία.