Σάββατο, 18 Μαϊος 2024
Σπασμένα σύννεφα
15°C Αθήνα

Σαν Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου

Τζεσυ
Φώτο: Η Τζέσυ μας!
 
Έξυπνα, κοινωνικά, πιστά και ικανά να παρέχουν όχι μόνο προστασία αλλά και ανιδιοτελή αγάπη, τα σκυλιά είναι, δικαίως, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Κάθε χρόνο, λοιπόν, σαν σήμερα, στις 26 Αυγούστου η μέρα είναι αφιερωμένη σε αυτά!
 
Εύα Κουτουμάνου
 
Η μέρα αυτή καθιερώθηκε πριν από 19 χρόνια, το 2004, από τον Collen Paige, ειδικό στον τρόπο ζωής των κατοικίδιων και υπέρμαχο της καλής μεταχείρισης των ζώων.
 
Ο Paige είναι συγγραφέας και εκπαιδευτής σκύλων και επέλεξε την 26η Αυγούστου καθώς είναι η ημέρα που υιοθετήθηκε από το καταφύγιο του Paige η 10χρονη Sheltie.
 
Ο Paige ανέπτυξε και προώθησε πολλές άλλες γιορτές, όπως η Παγκόσμια Ημέρα της Γάτας, η Παγκόσμια Ημέρα των Κουταβιών, η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής πέραν της Παγκόσμιας Ημέρας Σκύλου. 
 
Η Παγκόσμια Ημέρα του Σκύλου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως αναγνώριση για την τεράστια προσφορά τους. Εκτός από ιδανικά κατοικίδια και αγαπημένη συντροφιά, υπάρχουν σκυλιά που είναι φύλακες, σκυλιά που είναι οδηγοί για άτομα με αναπηρία, σκυλιά που βοηθάνε την αστυνομία, την πυροσβεστική και τους διασώστες στο έργο τους, σκυλιά που προσέχουν κοπάδια. Εκτός, λοιπόν, από αγαπησιάρικα είναι και πολύ χρήσιμα πλάσματα που μας προσφέρουν τα πάντα χωρίς να ζητάνε τίποτα.
 
Αγάπη, φαγητό και μία στέγη είναι το μόνο που θέλουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Έτσι, αυτή τη μέρα εκτός από αναγνώριση των όσων προσφέρουν, είναι μία μέρα για να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο και να αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτά. Μία μέρα για να μας θυμίσει πως πρέπει να φροντίζουμε όσο μπορούμε και να προστατεύουμε τα αδέσποτα ζώα και εάν μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι από κάποιο καταφύγιο εγκαταλελειμμένων σκύλων.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά παγκοσμίως, με μοναδική φωτεινή εξαίρεση την Ολλανδία η οποία είναι η πρώτη και μοναδική χώρα χωρίς αδέσποτα και με σωστό πρόγραμμα προστασίας των ζώων.
 
Τέλος, σήμερα και κάθε μέρα, πρέπει, όπως η Ολλανδία, να θέσουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ζώων και την αξιοπρεπή μεταχείριση τους ώστε να μην ξαναδούμε τραγικές και άθλιες εικόνες όπως αυτές με τα άλογα που ξεψυχάνε στην άκρη του δρόμου εξαντλημένα ή αυτές με τα ταλαίπωρα ζωάκια που κακοποιούνται είτε από τους ιδιοκτήτες τους είτε από περαστικούς. Τα ζώα έχουν και αντίληψη και συναισθήματα και οφείλουμε να τα σεβόμαστε.