Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
13.3°C Αθήνα

Σαν Σήμερα, Παρασκευή και 13: Είναι όντως μια άτυχη ημέρα;

 friday13
Η Παρασκευή και 13 θεωρείται για το δυτικό πολιτισμό μια άτυχη ημέρα. Προτού απορρίψετε, όμως, τον ισχυρισμό, μπήκατε ποτέ στη διαδικασία να το διερευνήσετε;  Οι ερευνητές ανά περιόδους ασχολήθηκαν με την εν λόγω δεισιδαιμονία. Τι λέτε; Τα στατιστικά επιβεβαιώνουν ή καταρρίπτουν το μύθο που κυκλοφορεί γύρω από τη σημερινή ημέρα;
 
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Βρετανικό ακαδημαϊκό περιοδικό BMJ, υπάρχουν ενδείξεις πως πολλοί άνθρωποι αλλάζουν συμπεριφορά κάθε Παρασκευή και 13. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με την τότε μελέτη, η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους μειώνεται. Παρόλα αυτά, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από τροχαία ατυχήματα αυξάνονται.
 
Αν και ο αριθμός των ατυχημάτων που μελετήθηκαν στην έρευνα ήταν πολύ μικρός για να επιτρέψει ουσιαστική ανάλυση, οι σχετικές εκτιμήσεις έδειξαν πως ο κίνδυνος ατυχήματος κατά τις μετακινήσεις την Παρασκευή και 13 μπορεί να αυξηθεί κατά 52%.
 
H Παρασκευή και 13 είναι πραγματικά μια άτυχη ημέρα ή απλώς λόγω φόβου και προκαταλήψεων κάποιοι αλλάζουμε συμπεριφορά;
 
Οι ειδικοί εξηγούν πως είναι πιθανό οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις μας να έχουν αυτοεκπληρούμενο χαρακτήρα.
 
Μπορεί δηλαδή, εάν πιστεύουμε κάτι πολύ, να μας συμβεί στην πραγματικότητα. Ο αυξημένος φόβος και το άγχος ή ίσως η υπερβολική πίστη στη μοίρα και το πεπρωμένο, μπορούν να μειώσουν τη συγκέντρωσή μας κι οπότε οι πιθανότητες ακόμη και ατυχημάτων, αυξάνονται.
 
Άλλες, μεγαλύτερες μελέτες που εξέτασαν τις εισαγωγές στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ, δεν βρήκαν καμία αύξηση τη συγκεκριμένη ημέρα.
 
Οι πάροχοι υγείας ομολόγησαν πως η εργασία κάθε Παρασκευή και 13 δεν διαφέρει σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη μέρα.
 
Περαιτέρω μελέτες, όπως μία που διεξήχθη από το Ολλανδικό Κέντρο Στατιστικών Ασφαλίσεων, διαπίστωσαν ότι οι δρόμοι ίσως είναι και ελαφρώς πιο ασφαλείς την Παρασκευή και 13.
 
Συνοψίζοντας λοιπόν, προφανώς δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι υπάρχει αύξηση των ατυχημάτων κάθε Παρασκευή και 13. Κι αν υπήρχαν, το πιο πιθανό είναι να συνδέονταν με την κακή επιρροή που ο φόβος των προκαταλήψεων μπορεί να έχει στο μυαλό και κατά συνέπεια στη συμπεριφορά μας.
 
Εάν ακόμη ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν πως η Παρασκευή και 13 σας φέρνει ατυχία, καλό θα ήταν να διώξετε τη σκέψη και να εστιάσετε σε πιο θετικές σκέψεις, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη αλλά και για όλες τις μέρες του χρόνου.