Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στις 8 Ιουλίου

san simera

Σαν σήμερα, το 1912 ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης ενώ το 1963, οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα του Φιντέλ Kάστρο. Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου.

Αλίνα Λόη

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα:
1889: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά η Wall Street Journal.
1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, με επίδοση 3,37. (Η ημερομηνία είναι βάσει του Γρηγοριανού Ημερολογίου, ενώ στην Ελλάδα ισχύει ακόμη το Ιουλιανό και καταγράφεται σαν να έγινε στις 25 Ιουνίου)
1921: Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει μεγάλη νίκη στο Εσκί Σεχίρ της Μικράς Ασίας και προελαύνει προς την Άγκυρα.
1963: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα του Φιντέλ Kάστρο.
1965: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αποστέλλει επιστολή στον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με την οποία τον κατηγορεί ότι «ενισχύει και υποθάλπει […] συνωμοσία μοναδικόν σκοπόν έχουσα την ανατροπήν του Συντάγματος και την επιβολήν δικατορίας ελεεινής μορφής…». Αρχή της ρήξης του Γεωργίου Παπανδρέου με τα Ανάκτορα («Ιουλιανά» και «Αποστασία»).
1969: Θεμελιώνεται το Ωδείο Αθηνών.
1979: Η Κίνα γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική χώρα μετά τη Γιουγκοσλαβία που επιτρέπει σε ξένους να κάνουν επενδύσεις.
1997: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπογράφουν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, συμφωνία έξι σημείων, με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η «Συμφωνία της Μαδρίτης» προκαλεί αντιδράσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, ακόμη και των μελών του κυβερνώντος κόμματος, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νομιμοποιεί έτσι τις τουρκικές αξιώσεις.
2021: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τερματίσουν τη στρατιωτική τους αποστολή στο Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου. Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απομακρύνει τους Αφγανούς διερμηνείς από τη χώρα.

Σαν σήμερα, το 1876 γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Έλληνας πολιτικός ενώ το 1967 έφυγε από τη ζωή η Βρετανίδα ηθοποιός Βίβιαν Λι.

Επίσης, η 8η Ιουλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τις συνέπειες των αλλεργιών στην υγεία και στην υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης τους, καθώς οι αλλεργίες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Τέλος, σήμερα γιορτάζουν οι: Θεόφιλος, Θεοφίλη, θεοφιλία, Θεοφιλίτσα, Φιλιώ, Φιλίτσα, Φίλια, Προκόπιος, Προκόπης, Προκοπία.