Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023
Καθαρός Ουρανός
21.1°C Αθήνα

1 € = $ 1.0547
1 $ = € 0.9481

Σαν Σήμερα: Το αργυρό της Νίκης Μπακογιάννη στην Ατλάντα

bakogiani1
Σαν σήμερα, στις 3 Αυγούστου 1996, η Νίκη Μπακογιάννη, παρά τις προβλέψεις, κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και γράφει ιστορία.

Η 28χρονη, τότε, Νίκη Μπακογιάννη, δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου την ίδια χρονιά με 1,96 μ. δεν είχε ελπίδες για μετάλλιο, αλλά για ένα καλό πλασάρισμα, έχοντας πετύχει πρόσφατα πανελλήνιο ρεκόρ με 1,97 μ.

Μεγάλο φαβορί ήταν η κυρίαρχη του αγωνίσματος Στέφκα Κονσταντίνοβα, που επιζητούσε το πρώτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Η βουλγάρα αθλήτρια ήξερε ότι στα 31 της χρόνια δεν θα είχε άλλη ευκαιρία να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βά­θρου και σίγουρα δεν περίμενε ότι μία Ελληνίδα θα ήταν αυτή που θα της έκανε τη ζωή δύσκολη.

Ο τελικός ξεκίνησε με την Μπακογιάννη να περνά άνετα το 1,97, ακόμα και το 1,99, βελτιώνοντας το ρεκόρ της. Με τη δεύτερη προσπάθεια και το 2,01 σιγούρεψε το μετάλλιο, μετά και την αποτυχία της Ιταλίδας Αντονέλα Μπεβιλάκουα, που περιορίστηκε στην τέταρτη θέση και αργότερα ακυρώθηκε, λόγω ντόπινγκ.

Έμειναν πλέον στο παιχνίδι για το χρυσό μετάλλιο η Μπακογιάννη, η Ουκρανή Ίνχα Μπαμπάκοβα και η μεγάλη Κοσταντίνοβα.

Το 2,05 φαινόταν ότι θα ήταν το καθοριστικό ύψος. Η Νίκη δεν είχε άλλες δυνάμεις, άλλωστε είχε ξεπεράσει ήδη τον εαυτό της κατά πολύ. Η Κοσταντίνοβα διψούσε για το μοναδικό τίτλο που της έλειπε, πέρασε και το 2,05 με τη δεύτερη προσπάθεια και νίκησε στο μεγάλο αυ­τό αγώνα.

Παρόλα αυτά, η δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο που κέρδισε για την Ελλάδα η Λαμιώτισσα Πρωταθλήτρια μας, ήταν μια τεράστια νίκη για τον ελληνικό στίβο!

Η Νίκη Μπακογιάννη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που υπερέβη τα 2 μέτρα στο άλμα εις ύψος, ενώ πέρασε και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντοι) σωματικού ύψους (1,70 μ.) και ύψους που υπερέβη τα 2 μέτρα (2,02 μ.).