Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
18.9°C Αθήνα

Σαν Σήμερα: Τρίτη και 13. Ποιοι και γιατί τη θεωρούν γρουσούζικη μέρα.

τριτη 13
 
Τρίτη και 13 σήμερα και για όσους είναι προληπτικοί, η μέρα θεωρείται γρουσούζικη και κακότυχη.
Πρόκειται για δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες αλλά και στους Ισπανόφωνους λαούς. Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη ημέρα για τους λαούς αυτούς αλλά όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ επικίνδυνη και άτυχη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.
 
Οι Ισπανόφωνοι λένε για την ημέρα την παροιμία «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι». Κάτι ανάλογο ισχύει και στη χώρα μας, καθώς οι προληπτικοί την Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.
 
Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι… θεμελιώθηκε το κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
 
Όπως παρατηρεί ο “πατέρας” της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.
 
Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ).
 
Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.