Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Σήμερα η Πανσέληνος του Μαΐου - Το «Φεγγάρι των Λουλουδιών»

 panselinos louloudion

Σήμερα, Πέμπτη 23 Μαΐου, η  Πανσέληνος του Μαΐου 2024, γνωστή και ως το "Φεγγάρι των Λουλουδιών", που θα φωτίσει τον ουρανό μας τις επόμενες ημέρες, βρίσκεται στην κορύφωση του!

Αλίνα Λόη

Συγκεκριμένα, η Πανσέληνος των Λουλουδιών θα κορυφωθεί σήμερα, Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους λάτρεις της αστρονομίας.

Η Πανσέληνος του Μαΐου ήταν ήδη ορατή από εχθές Τετάρτη, ενώ αύριο Παρασκευή θα φαίνεται μεγαλύτερη και θα έχει μια πιο βαθιά απόχρωση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Live Science, κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου το φεγγάρι θα ανατείλει κοντά σε ένα κόκκινο υπεργίγαντα αστέρα, τον Αντάρη (Antares). Ο Αντάρης, το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό του Σκορπιού, θα είναι επίσης ορατός την Πέμπτη 23 Μαΐου.

Όπως είναι γνωστό, τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται συνήθως από φυλές ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά και περιγράφουν φυσικά φαινόμενα ή αλλαγές που πραγματοποιούνται στην χλωρίδα ή στην πανίδα κατά την εκάστοτε εποχή του χρόνου.

Η Πανσέληνος του Μαΐου πήρε το όνομα της επειδή αυτό τον μήνα ανθίζουν τα περισσότερα λουλούδια.

Είναι επίσης γνωστή και ως "Φεγγάρι του Γάλακτος", "Φεγγάρι της Μητέρας", "Λαμπερό Φεγγάρι" και "Φεγγάρι του Λαγού".

Η επόμενη Πανσέληνος θα είναι η σελήνη της φράουλας, την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Αυτή θα είναι η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο και του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο και θα συμβεί μόλις μια ημέρα μετά το θερινό ηλιοστάσιο του 2024.