Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

«Veterans Day», Ημέρα των Βετεράνων σήμερα: Τιμώντας όλους όσους υπηρέτησαν.

November 11 Veterans Day

Η Ημέρα των Βετεράνων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, στην Αμερική. Αυτή η μέρα δίνει σε όλους τους Αμερικανούς την ευκαιρία να γιορτάσουν τη γενναιότητα και τη θυσία όλων των βετεράνων των ΗΠΑ για τον πατριωτισμό τους, την αγάπη τους για τη χώρα και την προθυμία τους να υπηρετήσουν και να θυσιαστούν για το κοινό καλό.

Εύα Κουτουμάνου

Την Ημέρα των Βετεράνων, θυμόμαστε τη θυσία και την τιμή των Βετεράνων μας που υπηρέτησαν την Αμερική για πάνω από δύο αιώνες. Εκφράζουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη, σεβασμό, εκτίμηση και υπερηφάνεια για τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν υπηρετήσει και συνεχίζουν να υπηρετούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά σε περιόδους πολέμου και ειρήνης. Τους ευχαριστούμε για τις θυσίες που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στους βωμούς της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, σε όλες τις μορφές τους.

Πολλοί Αμερικανοί, ωστόσο, συγχέουν αυτή τη μέρα με την Ημέρα Μνήμης (Memorial Day), αναφέρει το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων.

Επιπλέον, ορισμένοι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν γιατί τιμούμε τη μνήμη των Βετεράνων μας στις 11 Νοεμβρίου. 

Η Ιστορία της Ημέρας των Βετεράνων

Η Ημέρα των Βετεράνων, παλαιότερα γνωστή ως Ημέρα Ανακωχής, είχε αρχικά οριστεί ως νόμιμη αργία των ΗΠΑ για να τιμήσει το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε επίσημα στις 11 Νοεμβρίου 1918. Στη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1938, η 11η Νοεμβρίου ήταν «αφιερωμένη στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης και στο εξής γιορτάζεται και είναι γνωστή ως "Ημέρα Ανακωχής"». Ως εκ τούτου, αυτή η νέα νομική αργία τίμησε τους βετεράνους του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1954, αφού πέρασε τόσο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και από τον Πόλεμο της Κορέας, το 83ο Κογκρέσο των ΗΠΑ - με την παρότρυνση των οργανώσεων των βετεράνων - τροποποίησε την Πράξη του 1938 διαγράφοντας τη λέξη «Ανακωχή» και εισάγοντας τη λέξη «Βετεράνοι». Με την έγκριση αυτής της νομοθεσίας την 1η Ιουνίου 1954, η 11η Νοεμβρίου έγινε ημέρα για να τιμηθούν οι Αμερικανοί βετεράνοι όλων των πολέμων.

Το 1968, το νομοσχέδιο για τις διακοπές των στολών εξασφάλισε τριήμερα Σαββατοκύριακα για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους γιορτάζοντας τέσσερις εθνικές αργίες τις Δευτέρες: τα γενέθλια της Ουάσινγκτον, την Ημέρα Μνήμης, την Ημέρα των Βετεράνων και την Ημέρα του Κολόμβου. Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, η Ημέρα των Βετεράνων μεταφέρθηκε για την τέταρτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Πολλά κράτη δεν συμφώνησαν με αυτή την απόφαση και συνέχισαν να γιορτάζουν τις διακοπές στην αρχική τους ημερομηνία. Η πρώτη Ημέρα των Βετεράνων σύμφωνα με το νέο νόμο τηρήθηκε με μεγάλη σύγχυση στις 25 Οκτωβρίου 1971.

Τελικά, στις 20 Σεπτεμβρίου 1975, ο Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ υπέγραψε νόμο που επανέφερε τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας των Βετεράνων στην αρχική του ημερομηνία της 11ης Νοεμβρίου, ξεκινώντας από το 1978. Από τότε, η αργία της Ημέρας των Βετεράνων τηρείται στις 11 Νοεμβρίου.

Γιορτάζοντας την Ημέρα των Βετεράνων

Εάν η αργία της 11ης Νοεμβρίου συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα -- Σάββατο ή Κυριακή -- η αργία τηρείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη Δευτέρα (εάν η αργία πέφτει την Κυριακή) ή την Παρασκευή (εάν η αργία πέφτει το Σάββατο). Τα κλεισίματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθορίζονται από το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των ΗΠΑ. Το κλείσιμο των πολιτειών και των τοπικών κυβερνήσεων καθορίζεται τοπικά και οι μη κυβερνητικές επιχειρήσεις μπορούν να κλείσουν ή να παραμείνουν ανοιχτές όπως κρίνουν κατάλληλο, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις λειτουργίας της ομοσπονδιακής, πολιτειακής ή τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ψήφισμα 143 της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο ψηφίστηκε στις 4 Αυγούστου 2001, όρισε την εβδομάδα από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου 2001 ως «Εθνική Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης Βετεράνων». Το ψήφισμα καλεί για εκπαιδευτικές προσπάθειες που απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη συμβολή και τις θυσίες των βετεράνων.

Η διαφορά μεταξύ της Ημέρας των Βετεράνων (Veterans Day) και της Ημέρας Μνήμης (Memorial Day)

Η Ημέρα Μνήμης τιμά τα μέλη της υπηρεσίας που πέθαναν στην υπηρεσία της χώρας τους ή ως αποτέλεσμα τραυματισμών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης. Οι αποθανόντες βετεράνοι μνημονεύονται επίσης την Ημέρα των Βετεράνων, αλλά η ημέρα έχει οριστεί για να ευχαριστήσει και να τιμήσει τους εν ζωή βετεράνους που υπηρέτησαν τιμητικά στο στρατό - σε καιρό πολέμου ή ειρήνης.

Veterans Day Thank You
5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Ημέρα των Βετεράνων

1. Είναι  «Veterans Day» και όχι  «Veteran's Day» για έναν καλό λόγο

Η έλλειψη της απόστροφου μπορεί να φαίνεται σαν μια σημασιολογική επιλογή, αλλά έχει ένα συγκεκριμένο και εσκεμμένο νόημα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ, η Ημέρα των Βετεράνων δεν είναι μια ημέρα που ανήκει στους βετεράνους, είναι μια ημέρα για να τιμήσουμε τους βετεράνους ακριβώς μπροστά μας αυτή τη στιγμή.

2. Η Ημέρα των Βετεράνων γιορταζόταν την τέταρτη Δευτέρα του Οκτωβρίου

Το 1968, το Κογκρέσο ψήφισε το νομοσχέδιο για τις διακοπές της Δευτέρας, το οποίο ανέφερε ότι τα γενέθλια της Ουάσινγκτον, η Ημέρα Μνήμης, η Ημέρα του Κολόμβου και η Ημέρα των Βετεράνων θα γιορτάζονταν όλες τις Δευτέρες. Ο λόγος για αυτό ήταν να δημιουργηθούν τριήμερα Σαββατοκύριακα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα ενθάρρυναν τα ταξίδια και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα βοηθούσαν στην τόνωση της οικονομίας.

Ωστόσο, πολλά κράτη δεν συμφώνησαν με την αλλαγή, ιδιαίτερα για την Ημέρα των Βετεράνων, η οποία έχει σημαντική ιστορική και πατριωτική σημασία. Έτσι, στις 20 Σεπτεμβρίου 1975, ο Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ υπέγραψε τον Δημόσιο Νόμο 9497, ο οποίος επανέφερε τον εχθρικό εορτασμό της Ημέρας των Βετεράνων στις 11 Νοεμβρίου, ξεκινώντας από το 1978.

3. Η Ημέρα Ανακωχής (Armistice Day) έγινε Ημέρα Βετεράνων το 1954

Αν και σήμερα όλοι το γνωρίζουμε ως Ημέρα των Βετεράνων. Η 11η Νοεμβρίου ονομαζόταν αρχικά «Ημέρα Ανακωχής» σε αναγνώριση της συμφωνίας ανακωχής που τερμάτισε τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο στις 11 Νοεμβρίου 1918. Ενώ ο Α 'Παγκόσμιος Πόλεμος ονομάστηκε «ο πόλεμος για τον τερματισμό όλων των πολέμων», απέτυχε να κάνει ακριβώς αυτό. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950, εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν υπηρετήσει στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο στον πόλεμο της Κορέας. Έτσι, σε μια προσπάθεια να είναι πιο περιεκτική και να τιμήσει αυτή τη νεότερη γενιά βετεράνων υπηρεσίας, η Ημέρα Ανακωχής άλλαξε σε Ημέρα Βετεράνων την 1η Ιουνίου 1954.

4. Οι πεζοναύτες γιορτάζουν τα γενέθλια της υπηρεσίας τους και την Ημέρα των Βετεράνων με ελευθερία 96 ωρών

Η 10η Νοεμβρίου σηματοδοτεί τα γενέθλια του Σώματος Πεζοναυτών, ένα γεγονός που γενικά γιορτάζεται με παραδοσιακό χορό και τελετή κοπής τούρτας. Δεδομένου ότι αυτή η ξεχωριστή μέρα πέφτει την προηγούμενη μέρα για την Ημέρα των Βετεράνων, πολλοί πεζοναύτες γιορτάζουν και τις δύο διακοπές μαζί με μια περίοδο ελευθερίας 96 ωρών.

5. Μια ομάδα κάποτε πίεσε να μετονομάσει την τότε Ημέρα Ανακωχής (Armistice Day) σε «Ημέρα Mayflower»

Μετά το ξέσπασμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και την αποκάλυψη ότι ο Α 'Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τερμάτισε όλους τους πολέμους, η ιδέα του εορτασμού της Ημέρας Ανακωχής άρχισε να πέφτει σε δυσμένεια με μια μικρή ομάδα Αμερικανών με επικεφαλής τον Δρ Φράνσις Καρ Στίφλερ της Αμερικανικής Βιβλικής Εταιρείας. Η ομάδα πρότεινε η Ημέρα της Ανακωχής να αντικατασταθεί επίσημα με την Ημέρα του Mayflower από την υπογραφή του Συμφώνου Mayflower που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1620. Υποστήριξαν ότι όλο αυτό το όνομα θα ήταν πολύ πιο κατάλληλο, δεδομένου ότι το Σύμφωνο Mayflower ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο στηρίζονταν τόσο η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας όσο και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων. Φυσικά, οι ιδέες της ομάδας δεν πέρασαν και η Ημέρα της Ανακωχής έγινε τελικά η Ημέρα των Βετεράνων που γνωρίζουμε σήμερα.

Ημερομηνίες ορόσημο

- Η Ημέρα των Βετεράνων λαμβάνει χώρα στις 11 Νοεμβρίου κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες προς τιμήν της «ενδέκατης ώρας της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα» του 1918 που σηματοδότησε το τέλος του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστή ως Ημέρα Ανακωχής.
- Το 1954, ο Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ άλλαξε επίσημα το όνομα της γιορτής από Ημέρα Ανακωχής σε Ημέρα Βετεράνων.
- Το 1968, το νομοσχέδιο για τις ομοιόμορφες διακοπές ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, το οποίο μετέφερε τον εορτασμό της Ημέρας των Βετεράνων στην τέταρτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ το 1971, αλλά το 1975 ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ επέστρεψε την Ημέρα των Βετεράνων στις 11 Νοεμβρίου, λόγω της σημαντικής ιστορικής σημασίας της ημερομηνίας.

Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς τιμούν επίσης τους βετεράνους του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου και του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στις ή κοντά στις 11 Νοεμβρίου: ο Καναδάς έχει την Ημέρα Μνήμης, ενώ η Βρετανία έχει την Κυριακή Μνήμης (τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου).

Στην Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας είναι σύνηθες να τηρούνται δύο λεπτά σιγής στις 11 π.μ. κάθε 11 Νοεμβρίου.

Κάθε Ημέρα Βετεράνων (Veterans Day) και Ημέρα Μνήμης (Memorial Day), το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον πραγματοποιεί ετήσιο μνημόσυνο. Το νεκροταφείο φιλοξενεί τους τάφους περισσότερων από 400.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους υπηρέτησαν στο στρατό.