Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης όπου έχει προγραμματίσει μπαράζ συναντήσεων στα πλαίσια της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη. Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στη σημερινή συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Έρση Παππά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ, η οποία είχε το όραμά του για τον κόσμο, το όραμά του για την Τουρκία, το πώς θέλει να αναμορφώσει τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα παίρνουν μέρος ως μόνιμα μέλη και άλλες χώρες και η Τουρκία ίσως ελπίζει να έχει ένα τέτοιο ρόλο. Το ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνεται στο γεγονός πως δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην Ελλάδα, ίσως να είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αντιθέτως όμως κράτησε μια πολύ σκληρή γραμμή για το Κυπριακό όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «δεν υπάρχει πια περιθώριο για ομοσπονδιακή λύση, επομένως πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Β. Κύπρου, όπως είπε το ψευδοκράτος.
Σημειώνεται πως η Τουρκία παγίως ζητά ουσιαστικά την αποσύνδεση του Κυπριακού από τα ελληνοτουρκικά. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει, πρακτικά όμως δεν μπορεί να γίνει εύκολα γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι ένα βασικό στοιχείο σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού αν δεν προχωρήσουν τα ευρωτουρκικά, δεν μπορούν να βοηθηθούν και τα ελληνοτουρκικά. Όσο υπάρχει το Κυπριακό σε εκκρεμότητα, τα ευρωτουρκικά δεν θα προχωρήσουν. Η αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης που θέλει ζητάει ο Ερντογάν δεν μπορεί να γίνει όσο δεν αναγνωρίζει την Κύπρο με την Τουρκία να έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις η Τουρκία από το 2005 για το θέμα της τελωνειακής ένωσης έναντι της Κύπρου, τις οποίες δεν έχει εφαρμόσει. Δεν αναγνωρίζει ένα κράτος – μέλος, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εμπόδιο στη διαδρομή αυτή, είτε στα ελληνοτουρκικά είτε στα ευρωτουρκικά.
Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως ο Ρετζέπ Τ. Ερντογάν σε συνέντευξή του, στο CNN, ήταν επιθετικός προς τους Αμερικανούς για το θέμα των F-16 αλλά και για το θέμα της Συρίας και της στήριξης που δίνει στους τρομοκράτες, όμως από την άλλη, μίλησε κολακευτικά για τη Ρωσία και τον Πούτιν, λέγοντας ότι έχω την ίδια εμπιστοσύνη στη Δύση με αυτή στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ επιτέθηκε και στην Ευρώπη. Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα μίλησε με πολύ ζεστά λόγια για τις σχέσεις με την Ελλάδα. Επομένως, στέλνει κάποια μηνύματα αντιφατικά.
Τέλος, το μεγάλο κέρδος και για τις δύο πλευρές είναι να διατηρηθεί η μη ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών.