Το «Aμπντουλχαμίτ Χαν» ετοιμάζεται να αποπλεύσει από ώρα σε ώρα, καθώς το ελικόπτερο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στο πλοίο και ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να κηρύξει και επίσημα την έναρξη των ερευνών του στην ανατολική Μεσόγειο.
Το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας μετά το Fatih, το Kanuni και το Yavuz, πραγματοποιεί την πρώτη του αποστολή σήμερα, αμέσως μετά την τελετή στην οποία δίνουν το παρών ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ.
Το πλοίο θα επιχειρήσει σε περιοχές όπου έχουν ανιχνευθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο παρελθόν. Έχοντας ανακαλύψει συνολικά 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, οπως γράφει ο τύπος της γείτονος, η Τουρκία, αφενός, φέρνει το φυσικό αέριο πιο κοντά στη στεριά, αφετέρου, ενισχύει τη δράση της σε δραστηριότητες θαλάσσιας εξερεύνησης και γεώτρησης.
Η «θητεία» του γεωτρύπανου στα ύδατα της Μεσογείου καθορίστηκε σε 3 μήνες. Ανάλογα με την πρόοδο των δραστηριοτήτων, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί για μερικούς ακόμη μήνες. Λίγο πριν αποπλεύσει από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης ο Ερντογάν τόνιζε στο γνωστό προκλητικό του ύφος πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία «συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της».
Το πλοίο, το οποίο ναυπηγήθηκε στο λιμάνι Okpo της Νότιας Κορέας, έφτασε στο λιμάνι Taşucu της Μερσίνας στις 19 Μαΐου και ο πρόεδρος Ερντογάν το βάφτισε Aμπντουλχαμίτ Χαν, το σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μετά την άφιξή του στο λιμάνι Taşucu, το πλοίο που ειναι «έβδομης γενιάς» όπως υπερηφανεύεται η Άγκυρα, έμεινε στη Μερσίνα επί περίπου 2,5 μήνες για εργασίες συντήρησης και ανάπτυξης