Η γνωστή γερμανική εταιρία αθλητικών ρούχων και παπουτσιών, Adidas, παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τη συλλογή μαγιό «Pride 2023» διαφημίζοντας μαγιό στην ιστοσελίδα της στην ενότητα «Γυναικεία» χρησιμοποιώντας άνδρες για μοντέλα και προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στα social media.
Ένα από τα μαγιό, ένα πολύχρωμο ολόσωμο που ονομάζεται «Pride Swimsuit» και διαφημίζεται για 70 δολάρια, επιδείχθηκε από ένα ανδρικό μοντέλο, το οποίο εμφάνιζε ένα «εξόγκωμα» στην περιοχή του καβάλου.
Ένα συνοδευτικό βίντεο στον ιστότοπο της Adidas δείχνει το μοντέλο να φιγουράρει με το ολόσωμο μαγιό, με την κάμερα κάποια στιγμή να ζουμάρει στις τρίχες στο στήθος που υψώνεται πάνω από το ντεκολτέ. Δεν είναι σαφές, πάντως, αν το μοντέλο ταυτοποιείται ως άνδρας ή είναι τρανς.
Όπως αναφέρει η New York Post, η νέα σειρά του Νοτιοαφρικανού σχεδιαστή Rich Mnisi, η οποία ονομάστηκε «Let Love Be Your Legacy» και κυκλοφόρησε πριν από τον μήνα υπερηφάνειας (Pride month) τον Ιούνιο, είναι «μια γιορτή της αυτοέκφρασης, της φαντασίας και της ακλόνητης πεποίθησης ότι η αγάπη ενώνει», σύμφωνα με τον ιστότοπο της Adidas.
Σε δελτίο Τύπου τη Δευτέρα 15/5, η Adidas δήλωσε ότι η σειρά «είναι εμπνευσμένη από ένα ερωτικό γράμμα που έγραψε ο Mnisi στον νεότερο εαυτό του», χρησιμεύοντας ως «μια κραυγή συσπείρωσης για ενεργή συμμαχία με σκοπό την ενδυνάμωση και την υπεράσπιση της LGBTQIA+ κοινότητας».
Γνωστός influencer των ΗΠΑ, ο Oli London, ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της Adidas το πρωί της Τετάρτης (17/5) με τη λεζάντα: «Η νέα σειρά γυναικείων μαγιό της Adidas με μοντέλα… άνδρες».
Μέχρι το απόγευμα περισσότεροι από 1,1 εκατ. χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας είδαν το tweet και πολλοί από αυτούς έσπευσαν να κατακεραυνώσουν την Adidas, γιατί ασπάστηκε τη «woke» κουλτούρα και γιατί δεν σέβεται το γυναικείο κοινό της.
Μεταξύ των απαντήσεων ήταν και μία από πρώην αστέρα της κολύμβησης του NCAA και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, τη Riley Gaines. «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι εταιρείες το κάνουν αυτό οικειοθελώς στον εαυτό τους. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να πουν ότι το μαγιό είναι "unisex", αλλά δεν το έκαναν γιατί πρόκειται για τη διαγραφή των γυναικών. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δύσκολα το βλέπουμε αυτό να πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση; Τα γυναικεία μαγιό δεν είναι αξεσουάρ με φούσκωμα στον καβάλο», έγραψε η Gaines στο Twitter.