Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Γερολίμνη - Ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι στην Άνδρο

ανδρος καταρρακτες4

Υπάρχουν νησιά στην Ελλάδα που σε μαγεύουν με το αιγαιοπελαγίτικο λευκό των σπιτιών τους και το γαλάζιο της θάλασσας. Υπάρχουν τα πολύχρωμα σκηνικά που σου προσφέρουν απλόχερα τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο. Και υπάρχει... κι η Άνδρος!

 

Εύα Κουτουμάνου

Στην Άνδρο, αν και νησί των Κυκλάδων, τα τοπία που θα συναντήσετε δεν μοιάζουν με κανένα άλλο νησί.

Υπάρχει, φυσικά, η μαγεία της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας με την άγρια ομορφιά της, όμως η Χώρα της Άνδρου είναι τόσο διαφορετική.

Αρχοντικά σπίτια, νεοκλασικά, με περίτεχνα γύψινα και στολίδια που αντανακλούν το μεγαλείο του νησιού με την τεράστια ναυτική δύναμη που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.

ανδρος Χωρα

Η Ιστορία της Άνδρου κατά την προϊστορική και αρχαϊκή εποχή αναφέρει ως πρώτους κατοίκους του νησιού τους Πελασγούς. Μετά ήρθαν οι Κάρες, αργότερα οι Φοίνικες, οι Κρήτες και τέλος οι Ίωνες.

Την εποχή του χαλκού, γνώρισαν ιδιαίτερη ακμή οι οικισμοί: Μικρογιάλι, Πλάκα και Στρόφιλας που θεωρείται ο μεγαλύτερος σωζόμενος οικισμός της Νεολιθικής Εποχής του Αιγαίου!

Η ευημερία της Άνδρου κατά την κλασική περίοδο φαίνεται από την πλούσια νομισματοκοπία και το εντυπωσιακό άγαλμα ο Ερμής της Άνδρου.

Πέρα, όμως, από την Ιστορία της, η Άνδρος ξεχωρίζει, όπως είπαμε, και για τα τοπία της. Εκεί που νομίζεις πως βρίσκεσαι σε ένα τυπικό κυκλαδίτικο νησί, σου λένε για τους καταρράκτες της Άνδρου και βρίσκεσαι μπροστά σε ένα τοπίο που δε θυμίζει σε τίποτα νησί, σε ένα τοπίο που θα περίμενε να βρει κάποιος μόνο ψηλά σε κάποιο βουνό σε μια ορεινή περιοχή της Ελλάδας ή σε έναν παραμυθένιο κόσμο!

ανδρος καταρρακτες2

Για να φτάσετε στην Γερολίμνη θα περπατήσετε ένα εύκολο και όμορφο μονοπάτι με πυκνή βλάστηση.

ανδρος καταρρακτες7

Και μόλις φτάσετε εκεί, το τοπίο θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

ανδρος καταρρακτες6

Καθώς η Άνδρος είναι μία και είναι μοναδική!