Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024

Η ωραιότερη γέφυρα της Ελλάδας όπου δόθηκε το 1821 η πρώτη μάχη των Ελλήνων της Ρούμελης κατά των Τούρκων

γέφυρα Τατάρνας

Υπάρχει μία πανέμορφη γέφυρα στην Ελλάδα, πάνω από τα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, που συνδέει την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία, και έχει κατακτήσει τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ ενώ στο σημείο αυτό είναι και το μέρος όπου δόθηκε, το 1821, η πρώτη μάχη των Ελλήνων της Ρούμελης κατά των Τούρκων.

Εύα Κουτουμάνου

Πρόκειται για τη γέφυρα Τατάρνας, η οποία κατασκευάστηκε από το 1965 έως και το 1970, έχοντας ως σχεδιαστή τον πολιτικό μηχανικό Αρίσταρχο Οικονόμου, Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής από το 1976 στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι η πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της εν προβόλω δομήσεως, δηλαδή η τμηματική κατασκευή του κυρίως σώματος ξεκινούσε από τα μεσόβαθρα στήριξης (υποστυλώματα) και καθώς εξελισσόταν, το συγκεκριμένο τμήμα βρισκόταν κατά την κατεύθυνση κατασκευής του «στον αέρα».

Τα ανοίγματά της (δηλαδή οι αποστάσεις μεταξύ των δομικών στοιχείων στήριξης) είναι 97 + 196 + 150 (m), από προεντεταμένο σκυρόδεμα και με χρήση εφεδράνων. Η γέφυρα κατέκτησε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ και πολλά διεθνή βραβεία.

Παλαιότερα, στη θέση της γέφυρας υπήρχε η μονοκάμαρη πέτρινη γέφυρα της Τατάρνας.

Το πέτρινο παλιό αυτό γεφύρι είχε μεγάλο άνοιγμα, με το ένα του άκρο στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και το άλλο στην Ευρυτανία, ενώ το όνομα "Τατάρνα" πιθανότατα δόθηκε από το κοντινό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας, που ιδρύθηκε το 1556.

Δίπλα του ακριβώς βρισκόταν η μεγαλύτερη πηγή του Αχελώου, γνωστή ως Μαρδάχα (Mardacha που σημαίνει "μεγάλη άνοιξη"), υπεύθυνη για το δεύτερο ονομά του. Το καλοκαίρι ελάχιστο νερό έφτανε ως εκεί από τα ορεινά της Πίνδου, ενώ ο κύριος όγκος του νερού πήγαζε από τη Μαρδάχα.

Δυστυχώς, το παλιό γεφύρι σήμερα βρίσκεται μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, σε βάθος περίπου 100 μέτρων, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος κατά τη δεκαετία του 1960, για το αντίστοιχο υδροηλεκτρικό έργο.

Στη θέση του κατασκευάστηκε σύγχρονη γέφυρα, από την οποία διέρχεται επαρχιακή οδός που συνδέει τον νομό Ευρυτανίας με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Στο ιστορικό παλιό γεφύρι δόθηκε το 1821 η πρώτη μάχη των Ελλήνων της Ρούμελης κατά των Τούρκων και σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις, στις αρχές Ιουνίου.

Δείτε το βίντεο