Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023
Λίγα σύννεφα
21.1°C Αθήνα

1 € = $ 1.0590
1 $ = € 0.9443

Κάστρο της Παναγιάς: Θαυμάζοντας τη Λέρο από ψηλά

Κάστρο Λέρου

Το Κάστρο της Λέρου δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Πιτύκι, σε ύψος 200 περίπου μέτρων πάνω από τη θάλασσα, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ονομάζεται και Κάστρο της Παναγιάς γιατί σύμφωνα με την παράδοση μια εικόνα της Παναγίας εμφανίστηκε από τη θάλασσα στο νησί και εγκαταστάθηκε, από θαύμα, στο μπαρουτχανέ (πυριτιδαποθήκη) του κάστρου ανάμεσα σε δύο αναμμένες λαμπάδες, παρά τις προσπάθειες του Τούρκου αγά να την απομακρύνει.

της Εύας Κουτουμάνου
Για να φτάσετε στο Κάστρο της Παναγιάς ή Κάστρο Παντελίου υπάρχει ένας εύκολος δρόμος με αυτοκίνητο ή μηχανάκι κι αρκετές πινακίδες για να σας οδηγήσουν εκεί. Φυσικά μπορείτε πάντα να ρωτήσετε και τους ντόπιους για οδηγίες, οι οποίοι είναι πάντοτε χαμογελαστοί κι εξυπηρετικοί.
Κάστρο Λέρου3

Αφού περάσετε τους Μύλους (θυμηθείτε να κάνετε μια στάση εκεί για ένα υπέροχο κοκτέιλ μετά), φτάνετε στην κορυφή του λόφου όπου παρκάρετε και από εκεί ανεβαίνετε τα σκαλιά για το Κάστρο.
Κάστρο Λέρου1

Μόλις μπείτε στο Κάστρο θα μαγευτείτε τόσο από το Κάστρο και τα πέτρινα σοκάκια του όσο και από την εκπληκτική θέα!
Κάστρο Λέρου4

Προτείνουμε να πάτε εκεί λίγο πριν τη δύση του ήλιου για να θαυμάσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Μέσα στο Κάστρο υπάρχει και ο ναός της Παναγίας, όμορφος, λιτός και περιποιημένος, σας περιμένει να ανάψετε ένα κερί και γιατί όχι να κάνετε μία ευχή ή προσευχή στη Μεγάλη Μάνα, την Παναγία.
Κάστρο Λέρου8

Κατηφορίζοντας, επιβάλλεται μια στάση στο Harris, το υπέροχο μπαρ-εστιατόριο στην αυλή ενός από τους ανεμόμυλους. Εκτός από υπέροχα κοκτέιλ, προσφέρει και υπέροχη θέα της Λέρου από ψηλά.
Harrisbar

Φεύγοντας, αν έχει πια νυχτώσει, θα απολαύσετε την εικόνα του Κάστρου φωτισμένου στην κορυφή, τους φωτισμένους ανεμόμυλους και τα δύο φυσικά λιμάνια του κόλπου της Αγίας Μαρίνας και του Όρμου του Παντελίου, που το καλοκαίρι φωτίζονται όμορφα από τα δεκάδες σκάφη που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
Κάστρο Λέρου16

Απολαύστε το!

Κάστρο Λέρου5