Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022
Καθαρός Ουρανός
24.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0495
1 $ = € 0.9528

Μαγευτικές εικόνες από το Σπήλαιο της Αντιπάρου. Ένα από τα πιο μυστηριώδη και όμορφα σπήλαια του κόσμου.

σπηλαιο8

Το Σπήλαιο της Αντιπάρου, το "καταφύγι" όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο μυστηριώδη σπήλαια του κόσμου.

Βρίσκεται 171 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, έχει έκταση 5600 τ.μ. και το μέγιστο βάθος του φθάνει τα 100 μέτρα!

Είναι το μοναδικό κατακόρυφο σπήλαιο στην Ελλάδα χωρίς νερό στο εσωτερικό του και στα αρχαία χρόνια ήταν τόπος λατρείας της θεάς Άρτεμις.

Η είσοδος το σπηλαίου ονομάζεται προθάλαμος και το σπήλαιο χωρίζεται σε 3 επίπεδα. Το πρώτο και ψηλότερο επίπεδο ονομάζεται "Καλυμμένη Πλατεία", ενώ το δεύτερο "Κρυφός Θάλαμος". Το δεύτερο μέρος χωρίζεται από το πρώτο με ένα τεράστιο σταλαγμίτη, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης (45 εκατ. χρόνια) και έχει το όνομα "Πελώρια Κεντρική Κολώνα".

Στο τρίτο επίπεδο υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα το οποίο είναι γνωστό και ως "Κρύπτη".

Η "καρδιά" του σπηλαίου χωρίζεται σε τρεις αίθουσες: την πρώτη αίθουσα ή "θάλαμο των πέτρινων καταρρακτών", τη δεύτερη αίθουσα ή "θάλαμο του καθεδρικού ναού" και την τρίτη αίθουσα ή "βασιλική".

Το Σπήλαιο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στις παρυφές του όρους του Άι Γιάννη και όποιος πάει στην Αντίπαρο είναι ένα από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί.

Η κατάβαση στο σπήλαιο γίνεται με 400 σκαλοπάτια. Η ανάβαση είναι λίγο δύσκολη αλλά σίγουρα αξίζει προκειμένου να δείτε αυτό το σπάνιο θαύμα της φύσης το οποίο βρίσκεται πού αλλού; Στην Ελλάδα!
σπηλαιο6

 

σπηλαιο0

σπηλαιο3

σπηλαιο4

 σπηλαιο7

 σπηλαιο9

Αποστολή για το HDN: Εύα Κουτουμάνου