Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Συννεφιά
29.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0699
1 $ = € 0.9347

Πεταλιοί: Ο εξωτικός παράδεισος της Ελλάδας που φιλοξένησε την Κάλλας και την Γκάρμπο και θέλουν να αγοράσουν μεγιστάνες

πεταλιοι
 
Η Εύβοια είναι ένας πραγματικός παράδεισος για όποιον την ανακαλύψει σε όλο το μεγαλείο της. Ακόμα και οι πιο απλές και προσβάσιμες παραλίες της έχουν πεντακάθαρα, καταγάλανα, νερά. Εάν, όμως, είσαστε έτοιμοι να την εξερευνήσετε, τότε θα βρεθείτε μπροστά σε τοπία και παραλίες που μαγεύουν και σε κρυστάλλινα νερά που θυμίζουν εξωτικό παράδεισο!
Εύα Κουτουμάνου
 
Εκεί βρίσκεται η πραγματική της ομορφιά, στις απόμερες και δύσβατες παραλίες και στα δεκάδες νησάκια που πολλοί αποκαλούν Μαλδίβες της Ελλάδας και κατά καιρούς έχουν φιλοξενήσει διάφορους διάσημους διεθνούς εμβέλειας, από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ μέχρι τη Γκρέτα Γκάρμπο και τη Μαρία Κάλλας. Μάλιστα, η ελληνίδα παγκόσμια ντίβα της όπερας είχε και εξοχική κατοικία σε ένα από τα ελάχιστα κατοικήσιμα νησιά των Πεταλιών, του πιο εξωτικού ελληνικού συμπλέγματος νησιών.
 
Οι Πεταλιοί είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και ανήκει στο δήμο Καρύστου. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι, πλέον, όλα ακατοίκητα.
 
Την εποχή της τουρκοκρατίας, οι Πεταλιοί ανήκαν στον Ομέρ Πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του.
 
Ο τελευταίος Οθωμανός κάτοχος των νησιών, ο Ομέρ Πασάς, τα πούλησε το 1836 στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, γενικό πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα.
 
Το 1870 οι Πεταλιοί αποκτήθηκαν από τον βασιλιά Γεώργιο Α’, η οικογένεια του οποίου τα πούλησε αργότερα στους Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο. Εκείνοι μεταβίβασαν μέρος των Πεταλιών στον αδελφό τους Μιχάλη και το 1924 πούλησαν το σύμπλεγμα σε εταιρεία συμφερόντων τους.
 
Το 1926 η εταιρεία τούς πούλησε στον Μαρή Εμπειρίκο, που έγινε αποκλειστικός ιδιοκτήτης, και δέκα χρόνια μετά, το 1936, ο ίδιος τούς μεταβίβασε στην τότε ιδρυθείσα Κτήμα Πεταλιοί. Ακολούθησε η έκδοση μετοχικών τίτλων, που μετά τον θάνατο του Μαρή Εμπειρίκου το 1969 περιήλθαν στους γιους του, Ανδρέα και Περικλή.
 
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος τους μεταβίβασε στη συνέχεια στα δικά του παιδιά, Μαρή και Κορνηλία, και μετά τον θάνατο της τελευταίας, το 1986, οι μετοχικοί τίτλοι του 50% της εταιρείας περιήλθαν αποκλειστικά στον Μαρή Εμπειρίκο. Ο Περικλής Εμπειρίκος το 1976 πούλησε το υπόλοιπο 50% στην οικογένεια του εφοπλιστή Νικολάου Παπαληού, η οποία με τη σειρά της το 1986 μεταβίβασε το μερίδιό της από την Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε. στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή Σπ. Καρνέση.
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ενώ οι σχέσεις των μετόχων δεν είχαν διαταραχθεί, οι εφοπλιστές αποφάσισαν να πουλήσουν 200 στρέμματα στο Μεγανήσι στον γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ. Το ακίνητο του Πικάσο πουλήθηκε αργότερα σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ.
 
Οι σχέσεις των μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε., Εμπειρίκου και Καρνέση άρχισαν να διαταράσσονται από το 2007 και μετά, όταν η οικογένεια Καρνέση άρχισε να αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Εμπειρίκου. Μάλιστα, στην αγωγή που είχε καταθέσει τότε ο Εμπειρίκος υποστήριζε πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του µε την οικογένεια Καρνέση, έγινε απόπειρα διανομής του νησιωτικού συμπλέγματος µεταξύ των δύο µετόχων της Κτήµα Πεταλιοί Α.Ε., η οποία όµως δεν τελεσφόρησε.
 
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης έπαιξε η δέσμευση των μετοχικών τίτλων του Εμπειρίκου λόγω οφειλών. Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν πλειστηριασμοί για τη συμμετοχή του Μ. Εμπειρίκου στους Πεταλιούς, με τον τελευταίο να πραγματοποιείται τον Μάρτιο του 2020, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Έκτοτε οι δύο πλευρές καταφεύγουν συχνά στη Δικαιοσύνη, χωρίς να βρίσκεται κάποια λύση στην πολυετή διαμάχη.
 
Τα νησιά που αποτελούν τους Πεταλιούς βρίσκονται απέναντι από το παραθαλάσσιο χωριό Μαρμάρι της νότιας Εύβοιας, το οποίο απέχει 13 χιλιόμετρα από την Κάρυστο.
 
Εικάζεται πως πρωτοκατοικήθηκαν περίπου το 1834, από Σάμιους που έφτασαν τότε στο Μαρμάρι.
 
Τα στοιχεία αυτά συνάδουν και με αναφορές που λένε ότι τα νησιά παρήγαν φημισμένο αγουρέλαιο και καυσόξυλα και ότι στο Μεγαλόνησο ζούσαν 200 περίπου αγριοκάτσικα, τα οποία εξολοθρεύθηκαν μέχρι τελευταίου όταν έφτασαν εδώ οι Γερμανοί κατακτητές, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1951 εμφανίζονται άνθρωποι και στο Χερσονήσι, ενώ από το 1961 και μετά το ίδιο ισχύει και για το Τραγονήσι. Η τελευταία φορά που απογράφονται κάτοικοι είναι το 1991.
 
Συνολικά οι Πεταλιοί καταλαμβάνουν έκταση 22,5 τ.χλμ και την ονομασία τους φαίνεται να την έχουν διατηρήσει από την αρχαιότητα (ενίοτε παραφθαρμένο ως Πεταλιές ή και Πετάλια), όταν το μεγαλύτερο νησί της συστάδας ήταν γνωστό ως «Πεταλία», η σημερινή Μεγαλόνησος.
 
Δεύτερο σε μέγεθος είναι το Χερσονήσι (ή Μικρό Πετάλι), ενώ ενδιάμεσά τους συναντάμε το Τραγονήσι, όπου υπάρχει ασφαλές λιμάνι, αλλά και φυσική πηγή νερού. Το σύμπλεγμα συμπληρώνουν το Αβγό (ή Στρογγυλό), το Μακρονήσι, το Πράσο (ή Πλατουράδα), το Φούντι, η Λαμπερούσα και η Λουλούδα.
 
Σήμερα οι Πεταλιοί είναι ακατοίκητοι στο σύνολο τους. 
 
Μεγαλονησος
Η Μεγαλόνησος είναι το μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών, εκεί είχε εξοχικό η Μαρία Κάλλας ενώ ξεκίνησε κι ένα τεράστιο τουριστικό project ώστε να κατοικηθεί και να αξιοποιηθεί ξανά.
 
Στη Μεγαλόνησο, ξεκίνησε, πρόσφατα, ένα μεγάλο project υψηλών προδιαγραφών της Grivalia Hospitality, η οποία βρίσκεται πίσω από τεράστια τουριστικά projects όπως  τα «Amanzoe», «One & Only Aesthesis»,  Αστέρια Γλυφάδας, «ON Residence», «Avantmar» στην Πάρο, «Voula Project» κ.ά. που ξεπερνούν σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ και θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση των υπό ανάπτυξη έργων.
 
Στο μεγαλύτερο και πανέμορφο νησί των Πεταλιών, στη Μεγαλόνησο, είχε εξοχικό και η μεγαλύτερη ντίβα της όπερας, όλων των εποχών, η ελληνίδα Μαρία Κάλλας ενώ τη δεκαετία του ’60 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες, βασιλιάδες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set, μεταξύ των οποίων, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο.
 
Μάλιστα, πέρυσι, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς προσπάθησε να αγοράσει τους Πεταλιούς έναντι του ποσού των 26 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το ενδιαφέρον του έχει εκφράσει και ένας άλλος αμερικανός μεγιστάνας, ο Τζεφ Μπέζος.
 
Η πρόσβαση στους Πεταλιούς ήταν σχεδόν αδύνατη για τον περισσότερο κόσμο, μέχρι πρόσφατα. Πλέον, όμως, υπάρχουν καραβάκια από το Μαρμάρι, οπότε εάν βρεθείτε στην Εύβοια πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε κι εσείς το πιο εξωτικό ελληνικό σύμπλεγμα μικρών νησιών που έχει μαγέψει μεγιστάνες, εφοπλιστές, πολιτικούς και παγκόσμιες ντίβες με την ομορφιά του!
 
Δείτε το βίντεο από τη Μεγαλόνησο των Πεταλιών