Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Σπήλαιο Αφαίας: Ένα από τα πιο ωραία σπήλαια της Ελλάδας βρίσκεται στην Αττική, στο Χαϊδάρι! 

 σπηλαιο αφαιας
 
Τα λόγια είναι λίγα για να αποδώσουν την ομορφιά αυτού του θησαυρού της φύσης που φιλοξενεί ο τόπος μας και μάλιστα μέσα στην Αθήνα, σε έναν όχι και τόσο γνωστό τουριστικά δήμο, στο Χαϊδάρι. Το “Σπήλαιο Αφαίας” είναι ένα εντυπωσιακό, δαιδαλώδες σπήλαιο, που βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω, απέναντι από τον οικισμό της Αφαίας.
 
 
Το Σπήλαιο Αφαίας εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο όμορφα της Αττικής. Η ποικιλία σπηλαιομορφών και η αφθονία τους χαρίζουν έντονες συγκινήσεις. Στο σπήλαιο Αφαίας υπάρχουν σπηλαιοθέματα όλων των μορφών. Αρκετά από αυτά είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και σπανιότητας.
  
Σταλακτιτικές κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, λιθωματικές λεκάνες, κουρτίνες, ελικτίτες και εκκεντρίτες. Όλα μαζί συνθέτουν ένα παραμυθένιο πολυεπίπεδο σκηνικό, με πρωταγωνιστές το νερό και τον βράχο.
 
Εκατομμύρια χρόνια το νερό, σταγόνα σταγόνα, σμίλεψε τον βράχο και δημιούργησε αυτή την εκπληκτική ομορφιά.
 
Παρά την εξαιρετική ομορφιά του, όμως, δεν θεωρείται αξιοποιήσιμο για επισκέψεις κοινού, λόγω της μεγάλης κλίσης. Η επικλινής μορφολογία του και οι κατακρημνίσεις δεν το καθιστούν κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση, δυστυχώς για εμάς ή ευτυχώς για εκείνο.