Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023
Καθαρός Ουρανός
15°C Αθήνα

1 € = $ 1.0896
1 $ = € 0.9178

We Love Andros! Αγαπάμε την Άνδρο γιατί της αξίζει! Και μαγειρεύουμε με τον Νίκο Πουλμέντη στο υπέροχο οινοποιείο του Μάκη Κουρτέση!

image9

Υπάρχουν κάποια νησιά που σε μαγεύουν με την ομορφιά τους. Υπάρχουν κάποια άλλα που σε μαγεύουν με την ιστορία τους. Η Άνδρος έχει τη μοναδική ικανότητα να σε μαγεύει και με τα δύο. Ένα πανέμορφο νησί, με διαφορετική μορφολογία από όλα τα άλλα του Αιγαίου. Με καταρράκτες και αμέτρητα μονοπάτια πεζοπορίας, με σχιστόλιθους να φτιάχνουν μικρά τείχη και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου να δεσπόζει ακόμα και από την πιο ψηλή κορφή! Ναι, η Άνδρος είναι το νησί των νερών και των γεύσεων κι εμείς ήρθαμε να το εξερευνήσουμε και από τις δυο πτυχές. Και ξεκινάμε ... από τις γεύσεις!

της Εύας Κουτουμάνου

image6 1

Μαζί μας σε αυτό το ταξίδι είναι ο διάσημος Έλληνας σεφ της Νέας Υόρκης Νίκος Πουλμέντης και αρωγοί μας το CTN Andros, μία ιδιωτική πρωτοβουλία των επιχειρηματιών του νησιού που κάνουν αξιοθαύμαστη δουλειά! Και ο καπετάνιος Μάκης Κουρτέσης με την αξιαγάπητη σύζυγο του Ελένη, γέννημα θρέμα του τόπου, παιδιά κι οι δύο της Άνδρου. Ο καπετάν Μάκης ξεκίνησε από καπετάνιος όπως και πολλοί Ανδριώτες και τώρα έχει τα δικά του καράβια. Κι αυτό που θέλουν αυτός και η σύζυγος του είναι να προσφέρουν στον τόπο τους, στο νησί τους, στην Άνδρο.

andros1

Μαζί έφτιαξαν έναν υπέροχο αμπελώνα αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο κύριος Μάκης φτιάχνει κρασιά, όχι γιατί περιμένει να του αποφέρουν κάποιο όφελος, αλλά γιατί θέλει όταν έρχονται τουρίστες στο νησί να υπάρχει ντόπιο κρασί, Ανδριώτικο, και να είναι καλό!

image0 1

Η κυρία Ελένη φτιάχνει σαπούνια. Τα πιο υπέροχα και μυρωδάτα σαπούνια που έχεις μυρίσει! Και τα πουλάει, όχι για τα χρήματα. Τα κέρδη τα δίνει για τα Μονοπάτια της Άνδρου (και συχνά εκτός από τα κέρδη δίνει και το κεφάλαιο όπως μας εκμυστηρεύεται με ένα ζεστό χαμόγελο, μυστικά, ο κος Μάκης).

image4 2

Δύο άνθρωποι που γυρνάνε στον τόπο τους, στη μικρή τους Εδέμ, και προσφέρουν με αγάπη πίσω στον τόπο τους.

Φτιάχνουν κρασί όπως έφτιαχναν παλιά οι γυναίκες της Άνδρου για τους ναυτικούς συζύγους τους που γυρνούσαν σπίτι μετά από δύο και τρία χρόνια στις θάλασσες.

Για αυτό σας λέω... η Άνδρος είναι συνυφασμένη με τη ναυτική περηφάνια της Ελλάδας και την περηφάνια αυτή τη συναντάς σε κάθε γωνιά, σε κάθε κορυφή, σε κάθε λιμανάκι και σε κάθε αρχοντικό της.

Ανδρος

Για αυτό κι εμείς... Αγαπάμε την Άνδρο!

Andros