Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024

Χρυσοπηγή: Το κατάλευκο μοναστήρι στο ακρωτήρι της Σίφνου (φωτογραφίες)

image0 1

Η Χρυσοπηγή είναι ένα από τα πιο όμορφα, και λιγότερο γνωστά, αξιοθέατα της Σίφνου. Φεύγοντας από την Απολλωνία με κατεύθυνση προς τον Πλατύ Γιαλό, λίγο πριν φτάσετε στο λιμανάκι του Πλατύ Γιαλού, θα συναντήσετε μια πινακίδα για την Χρυσοπηγή, ακολουθήστε την και θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας μια θέα που θα σας μαγέψει!

Στο ακρωτήρι της Χρυσοπηγής βρίσκεται ένα πανέμορφο, κατάλευκο, μικρό μοναστήρι που συνδέεται στην πραγματικότητα με το νησί με ένα μικρό γεφυράκι.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, τα χρόνια των Κουρσάρων στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής, ζούσαν καλόγριες οι οποίες συντηρούσαν τη μονή και ζούσαν στα κελιά της.

Σε μια επιδρομή στο νησί, και ενώ οι περισσότερες από τις καλόγριες της πρόλαβαν να φύγουν μακριά από τους επιδρομείς, μια από αυτές έμεινε πίσω στη μονή. Καταδιωκόμενη από τους Κουρσάρους, η καλόγρια παρακάλεσε την Παναγιά την Χρυσοπηγή να τη σώσει.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα, η Παναγιά χώρισε τον όρμο στα δύο δημιουργώντας ένα σχίσμα, ρίχνοντας έτσι τους επιδρομείς στη θάλασσα. Το σχίσμα αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Χρυσοπηγής όπου μια λωρίδα θάλασσας χωρίζει τον όρμο από τη στεριά.

Η Παναγία η Χρυσοπηγή έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα του νησιού από το 1964. Εμείς πήγαμε μεσημεράκι και δε συναντήσαμε κανέναν αλλά ούτε μπορέσαμε να ανάψουμε το καθιερωμένο κεράκι μας γιατί ήταν κλειστά.

Η θέα, όμως, από εκεί ήταν πραγματικά εκπληκτική.

Ακριβώς δίπλα υπάρχει μια πανέμορφη παραλία και ένα πολύ καλό ταβερνάκι από όπου μπορείτε να απολαύσετε από μακριά το φωτισμένο μοναστήρι στην άκρη του ακρωτηρίου, αν πάτε εκεί μετά το σούρουπο!

Κι όπως είπαμε Αγαπάμε την Ελλάδα (I love GR) για τις αμέτρητες ομορφιές της!

image8

sifnos

image3 2

image4 1

sifnos

το γεφυράκι που συνδέει τη μονή με το νησί

σιφνος

Αποστολή για το HDN: Εύα Κουτουμάνου