Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Κορωνησία: Το «κρυφό» νησί με την πιο εντυπωσιακή διαδρομή στην Ελλάδα!

koronisia1


Η Ελλάδα είναι γεμάτη με μαγευτικά μέρη, διάσημα, αρκετά από αυτά, διεθνώς. Υπάρχουν, όμως, και κάποια κρυμμένα στολίδια που απλά σου κόβουν την ανάσα!

Εύα Κουτουμάνου

Ένα από αυτά, τα καλά κρυμμένα στολίδια-μυστικά της Ελλάδας, είναι και η Κορωνησία, στην αγκαλιά του Αμβρακικού κόλπου, στα παράλια της Ηπείρου, μόλις 25 χλμ από την Άρτα.

Η Κορωνησία ή αλλιώς Πέρα Νησί, είναι ένα μικρό νησάκι στη μέση σχεδόν του Αμβρακικού κόλπου το οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε και οδικώς, μέσα από μια εντυπωσιακή διαδρομή, μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές στην Ελλάδα!

koronisia

Ο δρόμος, μήκους 6,5 χλμ. που ενώνει την Άρτα με την Κορωνησία, περνάει μέσα ή καλύτερα πάνω από τον Αμβρακικό κόλπο, ο οποίος από το 2008 είναι Εθνικό Πάρκο και ο μεγαλύτερος ενιαίος υγρότοπος της χώρας.

amvrakikos dolphin

Οδηγώντας πάνω στη στενή λωρίδα ασφάλτου έχεις την αίσθηση πως οδηγείς πάνω στο νερό. Δεξιά και αριστερά βλέπεις θάλασσα καθώς οδηγείς ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό, στους πανέμορφους υδροβιότοπους όπου ζουν θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια, σαλάχια, ο αργυροπελεκάνος που είναι χαρακτηριστικός της περιοχής, ακόμα και φλαμίνγκο!

Η συγκλονιστική αυτή διαδρομή καταλήγει στο μικρό ψαροχώρι της Κορωνησίας, ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά της Ελλάδας, με μόλις 167 μόνιμους κατοίκους, και έναν από τους πιο ελκυστικούς θαλάσσιους προορισμούς της Ηπείρου, ιδανικός για όσους αναζητούν ξέγνοιαστες διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία.

Lighthouse Koronisia

Ο οικισμούς του νησιού βρίσκεται σκαρφαλωμένος πάνω σε ένα μικρό ύψωμα, με μία μοναδική θέα σε ολόκληρο τον Αμβρακικό κόλπο. 

panagia koronisias

Τα πιο όμορφα αξιοθέατα του νησιού είναι ο φάρος της Σαλαώρας, το παλιό τελωνείο, το όμορφο λιμανάκι με τα καΐκια που καθημερινά βγάζουν ολόφρεσκα ψάρια και τις φημισμένες γαρίδες Αμβρακικού και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας που χρονολογείται πίσω στον 7ο αιώνα μ.Χ.

flamingo amvrakikos
Φυσικά, στην Κορωνησία μπορείτε να πάτε και με σκάφος, υπάρχει και μία μικρή μαρίνα, όμως, παρότι λατρεύω τα ταξίδια στη θάλασσα, στην Κορωνησία, πιστεύω πως αξίζει να ζήσετε την μαγευτική οδική διαδρομή από την Άρτα προς το γραφικό ψαροχώρι, κι αν είσαστε τυχεροί θα δείτε και τους πανέμορφους πελεκάνους και τα εξωτικά φλαμίνγκο!