Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
13.3°C Αθήνα

Από διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού, αγροτικός γιατρός στην Κάσο!

 Δημήτρης Τσούπης
Από διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού, αγροτικός γιατρός στην Κάσο! Ο λόγος για τον Δημήτρη Τσούπη, ο οποίος άφησε πίσω του τους υψηλούς μισθούς των ιδιωτικών κλινικών της Αθήνας για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ακρίτες της Κάσου!
 
Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κος Τσούπης επιλέγει να ασκήσει το λειτούργημα του σε κάποιο νησί της άγονης γραμμής, αφού τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στη Σέριφο και στη Νίσυρο, με τους κατοίκους και τους δημάρχους και των δύο νησιών να προσπαθούν να τον κρατήσουν στον τόπο τους με συλλογή υπογραφών και επιστολές στο υπουργείο Υγείας!
 
Μιλώντας στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ο ίδιος εξήγησε τα κίνητρα πίσω από την απόφασή του να τιμήσει τον όρκο που είχε δώσει στον Ιπποκράτη πριν από 30 και πλέον έτη υπηρετώντας σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, μετά από μια λαμπρή καριέρα.
 
«Ηθελα ανέκαθεν να ασκώ την ιατρική χωρίς συμβιβασμούς. Για τον λόγο αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αρνηθεί να πάρω χρήματα από ασθενείς για επεμβάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα πλήρωναν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ. Οταν μια κατάσταση μπορώ να την αντιμετωπίσω μόνος μου, με τα μέσα που διαθέτω, προτιμώ να το κάνω, χωρίς να στείλω έναν ασθενή σε κάποιο άλλο νησί με μεγαλύτερο νοσοκομείο ή στην Αθήνα επειδή φοβάμαι. Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με τους ανθρώπους αυτούς μπορείς να τους προσφέρεις πάρα πολλά».
 
«Με ηρεμεί η θάλασσα», λέει, προσθέτοντας πως σε έναν τόσο όμορφο και ήσυχο τόπο έχει χρόνο να απολαύσει το διάβασμα και τη φύση. «Ξαναζώ τα νιάτα μου. Οι κάτοικοι εδώ με καλοδέχτηκαν και είναι όλοι τους ευγενέστατοι. Η αμεσότητα και η σχέση που χτίζει ένας γιατρός με τους ασθενείς σε τέτοια μέρη είναι μοναδική. Δεν είμαι και πιτσιρίκος πια να πηγαίνω στα μπαράκια. Είμαι 62 ετών. Θέλω ποιότητα και ηρεμία στη ζωή μου. Εδώ την έχω. Είμαι γεμάτος», περιγράφει.
 
Όσον αφορά τις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό, αφού η συνεργασία με το ΕΚΑΒ και το Πολεμικό Ναυτικό είναι άψογη, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο είναι επαρκώς εξοπλισμένο, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο (που ήταν ο άνθρωπος που τον έπεισε να μεταβεί στο νησί) αναμένεται σύντομα να αποκτήσει έναν πλήρως εξοπλισμένο θάλαμο καραντίνας, κατόπιν δωρεάς ντόπιου εφοπλιστή. «Αυτό που δεν έχουμε είναι δωμάτιο ανάνηψης και πολύ προσωπικό για να μπορούμε να λειτουργούμε το ιατρείο σε 24ωρη βάση» σημειώνει, συμπληρώνοντας πως στο πλευρό του έχει έναν νεαρό απόφοιτο Ιατρικής που επίσης πραγματοποιεί το αγροτικό του, έχοντας υπηρετήσει εκεί και τη στρατιωτική θητεία του και τον οποίο περιγράφει ως άριστο επιστήμονα.
 
Τέλος, ο έμπειρος καρδιοχειρουργός αναφερόμενος στις ανάγκες των ακριτικών νησιών υπογραμμίζει πως είναι γνωστές και χρόνιες και κυρίως αφορούν στη σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. «Η Αθήνα πρέπει να προσέξει τους ακρίτες. Φυλάνε κυριολεκτικά Θερμοπύλες και είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Οι λεονταρισμοί Ερντογάν στην πόρτα μας δεν μας τρομάζουν. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», τονίζει με νόημα.
 
Να τονίσουμε πως ο κος Τσούπης εκτός από τις καλύτερες κλινικές της ελληνικής πρωτεύουσας έχει εργασθεί σε κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας