Σάββατο, 21 Μαϊος 2022
Καθαρός Ουρανός
25.6°C Αθήνα

1 € = $ 1.0341
1 $ = € 0.9670

Έρευνα για την οξεία ηπατίτιδα σε 16 χώρες - Στο μικροσκόπιο ο πρώτος θάνατος παιδιού στις ΗΠΑ

Έρευνα για την οξεία ηπατίτιδα σε 16 χώρες - Στο μικροσκόπιο ο πρώτος θάνατος παιδιού στις ΗΠΑ

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναζητούν την αιτία των περιπτώσεων οξείας και σοβαρής ηπατίτιδας που έχουν μολύνει δεκάδες παιδιά σε 16 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη.

Πάνω από 170 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 μηνός και 16 ετών έχουν αναφερθεί από τουλάχιστον 16 χώρες, 12 εκ των οποίων στην Ευρώπη. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, ενώ μολύνσεις έχουν αναφερθεί επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ισραήλ και την Ιαπωνία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 17 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί πέθανε. Η ηπατίτιδα στα παιδιά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ηπατική νόσο και ηπατική ανεπάρκεια.

Η Φιλίπα Ίστερμπρουκ είναι επιστήμονας στο πρόγραμμα του ΠΟΥ για το HIV, την Ηπατίτιδα και τις Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις. Είπε ότι η προέλευση αυτών των λοιμώξεων στα παιδιά παραμένει άγνωστη και οι έρευνες έχουν δείξει ότι κανένα από τα παιδιά δεν έχει τις κοινές ιογενείς αιτίες της ηπατίτιδας Α, Β, C ή Ε.

«Τα ερωτηματολόγια δεν έχουν εντοπίσει κάποια κοινή έκθεση — είτε πρόκειται για τοξίνη είτε για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και δεν υπάρχει ισχυρό ιστορικό ταξιδιού. Και το σημαντικό είναι ότι πολύ λίγα από τα παιδιά έχουν κάνει εμβόλια για την COVID-19. Επομένως, δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο», είπε.

Μία πιθανή γραμμή έρευνας είναι να δούμε αν υπάρχει πιθανή σύνδεση με τον αδενοϊό. Αυτή είναι μια κοινή λοίμωξη στα παιδιά, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές ασθένειες, γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδα και μόλυνση της ουροδόχου κύστης.

Μερικές περιπτώσεις ανεξήγητης ηπατίτιδας σε παιδιά συμβαίνουν κάθε χρόνο στις περισσότερες χώρες. Είπε ότι οι επιστήμονες προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν το τρέχον εμφανές ποσοστό μόλυνσης είναι πραγματικά ασυνήθιστα υψηλό ή απλώς είναι αποτέλεσμα καλύτερης αναφοράς.

«Κόκκινος συναγερμός» στο Ουισκόνσιν

Στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ η αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά ώθησε τους υγειονομικούς υπαλλήλους να εκδώσουν προειδοποίηση αφού εντόπισαν «τουλάχιστον τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις» που μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα τον πρώτο παιδικό θάνατο στις ΗΠΑ που συνδέεται με τη μυστηριώδη ηπατίτιδα.

Από τα τέσσερα άρρωστα παιδιά που αναφέρθηκαν στην πολιτεία, ένα χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος και ένα άλλο πέθανε, ανέφερε το WITI. Εάν οι υγειονομικοί υπάλληλοι επιβεβαιώσουν ότι οι ασθένειες, που χαρακτηρίζονται από οξεία ηπατική φλεγμονή σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά, συνδέονται με κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ο θάνατος του παιδιού στο Ουισκόνσιν θα είναι ο πρώτος γνωστός στις ΗΠΑ που αποδίδεται στη μυστηριώδη ηπατική νόσο, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Ο συναγερμός υγείας που εκδόθηκε από τις τοπικές αρχές του Ουισκόνσιν, ακολούθησε παρόμοιες προειδοποιήσεις τόσο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αρκετές περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον επτά πολιτείες των ΗΠΑ. Από την 1η Οκτωβρίου 2021, εννέα περιπτώσεις παιδικής ηπατίτιδας έχουν επιβεβαιωθεί σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών στην Αλαμπάμα χωρίς γνωστή αιτία, αλλά και τα εννέα βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό. Δύο απο αυτά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος, ωστόσο κανένα δεν πέθανε, ανέφερε το CBS News.

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου 200 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως, περισσότερα από τα μισά από τα οποία, ή 114 περιπτώσεις, έχουν διαγνωστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κανένας από τους ανήλικους ασθενείς μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωμένο ιστορικό προηγούμενης μόλυνσης από την COVID-19, ανέφερε το CNN.

Ο Δρ Γκρεγκ ντε Μούρι, καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, είπε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος αδενοϊού που σχετίζεται με τα πρόσφατα κρούσματα, ο αδενοϊός 41, συχνά προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα και είναι γνωστό ότι έχει προκαλέσει ηπατίτιδα στο παρελθόν.

«Είναι κάτι πραγματικά σπάνιο και έχω δει μόνο λίγα κρούσματα» είπε, τονίζοντας. «Το νέο στοιχείο είναι πραγματικά ότι μολύνει υγιή παιδιά». Και πρόσθεσε: «Δεν θα έκαναν όλοι όσοι έχουν ηπατίτιδα κανονικά εξέταση για αδενοϊό, αλλά τώρα οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν να το κάνουν αυτό», δήλωσε στο WITI, σημειώνοντας ότι αρκετοί από τους συναδέλφους του ερευνούν καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία από τις παραδοσιακές εξετάσεις αίματος για να εντοπίσουν την αιτία στα στα κρούσματα.

«Πρέπει να γνωρίζουμε: Είναι αυτός ένας μεταλλαγμένος ιός, μια παραλλαγή αν θέλετε, που είναι πιο μολυσματικός και πιο πιθανό να προκαλέσει τη μόλυνση στο ήπαρ ή είναι απλώς ένα τυχαίο περιστατικό;»

Σύμφωνα με τα CDC, η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος με πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων, της χρήσης αλκοόλ, των τοξινών, των φαρμάκων και ορισμένων άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις και ίκτερο, αναφέρουν οι ειδικοί.

Τρεις θάνατοι παιδιών στην Ινδονησία

Τρεις ανήλικοι ασθενείς στην Ινδονησία πέθαναν από οξεία ηπατίτιδα τον Απρίλιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, αυξάνοντας τον παγκόσμιο αριθμό θανάτων από τη μυστηριώδη ηπατική πάθηση που επηρεάζει παιδιά από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία σε τουλάχιστον τέσσερις.

Τα παιδιά, που νοσηλεύτηκαν στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, είχαν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, βαριά διάρροια, πυρετό, ίκτερο, επιληπτικές κρίσεις και απώλεια συνείδησης, ανέφερε το υπουργείο τη Δευτέρα (1/5). Καλεί τους γονείς να φέρουν αμέσως στο νοσοκομείο τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

Το υπουργείο διενεργεί πλήρη ομάδα εξετάσεων για να προσδιορίσει την αιτία της νόσου και έχει εκδώσει εγκύκλιο για την ενίσχυση της εθνικής επιτήρησης για την ασθένεια, ανέφερε. Το Σαββατοκύριακο, η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε ένα κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε μωρό 10 μηνών και διερευνά εάν έχει παρόμοια εμφάνιση με άλλες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως.

Τουλάχιστον ένα ακόμη παιδί πέθανε από οξεία ηπατίτιδα και περισσότερα από δώδεκα άλλα παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις ήπατος μετά την ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.