Συμπτώματα

Η παλινδρόμηση χωρίζεται σε δύο κλινικές οντότητες: τη γαστροισοφαγική και τη λαρυγγοφαρυγγική.

Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρατηρείται «κάψιμο» στο πίσω μέρος του στέρνου (γνωστό και ως οπισθοστερνικός καύσος) στο 75% των ασθενών.

Παρατηρείται επίσης «βάρος» στο στήθος, οι γνωστές «καούρες» στο στομάχι, «κάψιμο» στον λαιμό, βραχνάδα (κυρίως τις πρωινές ώρες), νυχτερινός βήχας, δύσοσμη αναπνοή και αίσθημα κόμπου στον λαιμό.

Στην λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση υπάρχει χρόνια ή πρωινή βραχνάδα, ξηρότητα στον φάρυγγα, συχνές και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες καθαρισμού της φωνής, αίσθημα κόμπου στον λαιμό.

Επιπλέον μπορεί να υπάρχει βήχας, καταρροή, δυσφαγία, επεισόδια πνιγμονής και αίσθηση σφιξίματος ή «βάρους» ή ξένου σώματος στον λαιμό», επισημαίνει η ειδικός.

Πώς θα βοηθηθείτε

  • Αυτό που πρέπει να τηρείτε με ευλάβεια είναι τα μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα (5-6 γεύματα την ημέρα).
  • Πρέπει να αποφεύγονται: Οι όξινες τροφές (όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), οι σάλτσες, τα λιπαρά κρέατα, οι ξηροί καρποί, τα σιροπιαστά γλυκά, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, τα τηγανητά, τα καρυκεύματα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, αλλά και το αλκοόλ. Αν είστε καπνιστές, είναι σημαντικό να μειώσετε ή ιδανικά να κόψετε το τσιγάρο.
  • Μετά από ένα γεύμα, ειδικά αν είναι βαρύ και πλούσιο, μην πέφτετε αμέσως για ύπνο. Ιδανικά πρέπει να περιμένετε 2-4 ώρες πριν από την κατάκλιση.
  • Όταν ξαπλώνετε, πρέπει να έχετε ελαφρώς ανασηκωμένο το πάνω μέρος του σώματος.
  • Είναι πολύ σημαντικό να μασάτε καλά την τροφή πριν από την κατάποση.
  • Η ένδυση με πιο φαρδιά ρούχα και η αποφυγή κινήσεων, όπως το σήκωμα βάρους ή το σκύψιμο, βοηθούν στη αντιμετώπιση της πάθησης.
  • H φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει αντιόξινα ή και αναστολείς της αντλίας πρωτονίων.