Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022
Καθαρός Ουρανός
30.6°C Αθήνα

1 € = $ 1.0493
1 $ = € 0.9530

Η σιωπηλή νόσος του 21ου αιώνα: Ποια είναι και τι κάνει στο σώμα μας

Η σιωπηλή νόσος του 21ου αιώνα: Ποια είναι και τι κάνει στο σώμα μας

Η πάθηση αυτή ονομάζεται «σιωπηλή νόσος» επειδή μπορεί να εξελίσσεται χωρίς να γίνεται αντιληπτή για πολλά χρόνια, και ο πάσχων την καταλαβαίνει όταν πια σπάει κάποιο οστό.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν είναι η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου κατά την ηλικία των 15 – 25 ετών και αυτό είναι ένα πολύτιμο μήνυμα που πρέπει να περάσει στους εφήβους.

Η οστεοπόρωση, γνωρίζουμε καλά τα τελευταία χρόνια, ότι είναι η οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και ποιότητα, πράγμα που οδηγεί στην ευθραυστότητα των οστών και σε αυτό που ονομάζουμε οστεοπορωτικό κάταγμα ή κάταγμα χαμηλής βίας.

Κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την οστεοπόρωση όταν πια αρχίζουν να χάνουν ύψος από το ανάστημά τους ή να παθαίνουν εύκολα σπάσιμο οστού. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να συμβεί αυτό, για να δείτε αν έχετε οστεοπόρωση. Μπορείτε να κάνετε τεστ οστικής πυκνότητας για να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οστά σας.

Η εξέταση λέγεται T-score και ελέγχει την πυκνότητα των μεταλλικών στοιχείων των οστών, συγκρίνοντάς την με την οστική πυκνότητα ενός νέου υγιούς ενηλίκου. Το αποτέλεσμα της εξέτασης αυτής, σας πληροφορεί για το επίπεδο της πυκνότητας των οστών σας, για το αν έχετε οστεοπόρωση ή οστεοπενία και για το ποσοστό κινδύνου που διατρέχετε να πάθετε κάποιο κάταγμα.

Αν όμως υπάρχει ιστορικό κατάγματος οστού ή παράγοντες κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση, τότε οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν την εξέταση από την ηλικία των 50 ετών στην πρώτη περίπτωση και στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, στη δεύτερη περίπτωση.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν στην οστεοπόρωση είναι η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου κατά την ηλικία των 15 – 25 ετών και αυτό είναι ένα πολύτιμο μήνυμα που πρέπει να περάσει στους εφήβους.

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που αποδυναμώνει τα οστά, σε σημείο ώστε να γίνονται ευπαθή και να σπάνε, ειδικά τα οστά που βρίσκονται στο ισχίο, στη ραχοκοκαλιά (σπονδυλική στήλη) και στον καρπό. Αυτά όλα, έχουν ως αποτέλεσμα τα οστά να αποδυναμώνονται καθώς μεγαλώνουμε.

Μικροσκοπικά, το εσωτερικό του οστού μοιάζει με κερήθρα. Αν πάσχει κανείς από οστεοπόρωση οι τρύπες σε αυτή την «κερήθρα» μεγαλώνουν και το οστό που σχηματίζει την «κερήθρα», μικραίνει. Το εξωτερικό κέλυφος των οστών, επίσης γίνεται πιο λεπτό.

Αν και η οστεοπόρωση μπορεί να «χτυπήσει» σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως πλήττει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την εμφανίζουν και οι άνδρες. Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση έχουν οι γυναίκες λευκής και ασιατικής φυλής. Άλλες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, μπορεί να είναι εκείνες που:

Ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Ο ρυθμός απώλειας επιταχύνεται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Μετά την εμμηνόπαυση, η απώλεια μειώνεται, αλλά δεν σταματά. Στους άνδρες, η απώλεια οστικής μάζας είναι πιο αργή. Αλλά, από την ηλικία των 65 ή των 70 ετών, άνδρες και γυναίκες χάνουν οστική μάζα με τον ίδιο ρυθμό.

Οστεοπενία είναι η απώλεια οστικής μάζας, και είναι μια διάγνωση που θα πρέπει να σας ενεργοποιήσει για να λάβετε εκείνα τα μέτρα που θα ενισχύσουν την οστική σας μάζα, προκειμένου να αποτρέψετε την, αλλιώς, αναπόφευκτη εμφάνιση οστεοπόρωσης, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να σπάσετε κάποιο οστό (τον καρπό, το ισχίο ή τους σπονδύλους (οστό στη σπονδυλική σας στήλη), όταν θα είστε σε μεγαλύτερη ηλικία.