Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023
Καθαρός Ουρανός
8.9°C Αθήνα

1 € = $ 1.0786
1 $ = € 0.9271

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Σε ποια τρόφιμα τη βρίσκουμε

 vitamini d trofes
 
Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 12%. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το German Cancer Research Center και που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging Research Reviews.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι άτομα άνω των 70 ετών επωφελήθηκαν περισσότερο από την καθημερινή λήψη βιταμίνης D σε σχέση με τους νεότερους. Τα οφέλη ήταν επίσης σημαντικά σε άτομα που ξεκίνησαν προληπτικά να λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνη D, χωρίς δηλαδή να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.
 
Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν δεδομένα από 14 μελέτες με συνολικά 105.000 συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες ανέλυσαν μελέτες όπου οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε βιταμίνη D3 είτε εικονικό φάρμακο. Όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν σπάνια μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3, δεν βρέθηκε καμία επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά βιταμίνη D3, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο μειώθηκε κατά 12%.
 
Σύμφωνα με τις τρέχουσες μελέτες, η πρόσληψη βιταμίνης D3 πιθανότατα δεν προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο, σημείωσαν οι ερευνητές.
 
Τρόφιμα φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα εξής:
 
-Τα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένου του σολωμού και του τόνου
 
- Ο κρόκος του αυγού
 
- Το συκώτι
 
- Το μουρουνέλαιο
 
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D
 
Συμπτώματα που μαρτυρούν ότι δεν παίρνουμε αρκετή βιταμίνη D:
 
-Αδυναμία στους μυς και τα οστά
 
-Μελαγχολία
 
-Χρόνιες ασθένειες των ούλων
 
-Υψηλή αρτηριακή πίεση
 
-Κόπωση και υπνηλία
 
-Αύξηση βάρους