Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023
Καθαρός Ουρανός
8.9°C Αθήνα

1 € = $ 1.0786
1 $ = € 0.9271

Κατάθλιψη: Τα 9 σημάδια που αποκαλύπτουν την πιο ύπουλη ασθένεια - Μπορεί να έχεις πρόβλημα χωρίς καν να το γνωρίζεις

καταθλιψη προληψη 
 
Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο ύπουλες ασθένειες, πολλοί από εμάς μπορεί να την έχουμε περάσει ή να πάσχουμε ακόμα από αυτή, χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Δεν είναι σαν την θλίψη ή τη στεναχώρια, οι οποίες είναι απόλυτα φυσιολογικά συναισθήματα τα οποία σχετίζονται με συγκεκριμένα αίτια που μας τα προκαλέσαν. Η κατάθλιψη είναι ένας ύπουλος εχθρός του εαυτού μας που μας κατατρώει από μέσα και δε μας αφήνει να χαρούμε ούτε τις πιο όμορφες στιγμές μας. Υπάρχουν, όμως, εννέα σημάδια τα οποία μας προειδοποιούν και τα οποία δεν πρέπει να αψηφήσουμε. 
 
της Εύας Κουτουμάνου
 
1. Προβλήματα ύπνου
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια, η οποία συχνά επηρεάζει και το σώμα μας όπως επίσης και το μυαλό μας. Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι της κατάθλιψης. Η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κανείς, ο ανήσυχος ύπνος με πολλές διακοπές αλλά και οι υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου είναι συχνά συμπτώματα κατάθλιψης, εάν δείτε πως παρατείνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού.
 
2. Πόνος στο στήθος
Οι πόνοι στο στήθος μπορεί να σχετίζονται με κάποιο προβλήματος στην καρδιά, τους πνεύμονες ή ακόμα και του στομάχου. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης άλλωστε αυτή η ψυχική κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων ενώ οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί.
 
μοναξια καταθλιψη 
 
3. Κόπωση και εξάντληση
Έχετε νοιώσει ποτέ τόσο κουρασμένοι ώστε να μην έχετε ενέργεια ούτε για τις πιο απλές καθημερινές εργασίες σας, ακόμα και αν έχετε κοιμηθεί αρκετά ή δεν έχετε κάνει κάτι το οποίο να σας έχει κουράσει; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περισσότερο από τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεξήγητη κόπωση, ενώ τα άτομα με κόπωση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να γίνουν καταθλιπτικά.
 
4. Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις
Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται συχνά στενά. Πολλές φορές η καθημερινή πάλη με έναν χρόνιο πόνο ή μία χρόνια σωματική ασθένεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Από την άλλη, η κατάθλιψη ως ψυχική ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό πόνο, επειδή οι δύο παθήσεις “μοιράζονται” τους χημικούς αγγελιοφόρους που μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τρεις φορές περισσότερες πιθανό να αναπτύξουν χρόνιο πόνο.
 
5. Πεπτικά προβλήματα
Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα είναι στενά συνδεδεμένοι και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν στομαχόπονους ή ναυτία, όταν είναι στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
 
6. Συχνοί Πονοκέφαλοι
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν συχνά πονοκεφάλους. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με μείζονα κατάσταση της νόσου είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες και τα άτομα με ημικρανίες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.
 
7. Αλλαγές στην όρεξη ή/και το σωματικό βάρος
Κάποιοι άνθρωποι χάνουν την όρεξη τους όταν πάσχουν από κατάθλιψη, όπως κάποιοι χάνουν την όρεξη τους όταν είναι στεναχωρημένοι ή αγχωμένοι. Ομοίως, κάποιοι άλλοι τρώνε συνέχεια, βουλιμικά, αφού νιώθουν ότι αυτό καταπραΰνει την απογοήτευση ή τη δυστυχία τους. Το αποτέλεσμα συχνά είναι η απότομη απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους τους. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, η ανορεξία και η υπερφαγία. Στις γυναίκες, η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανορεξίας ή βουλιμίας είναι πιο ισχυρή από ότι στους άνδρες.
 
8. Πόνοι στον αυχένα και στην πλάτη
Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν πόνους στον αυχένα και την πλάτη.
 
9. Σεξουαλικά προβλήματα
Εάν πάσχετε από κατάθλιψη είναι πολύ πιθανό να χάσετε, άμεσα ή σταδιακά, τη σεξουαλική σας διάθεση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι συχνά πιθανό να αρχίσουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή να κάνουν χρήση ουσιών. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού ή χρήσης ουσιών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Τόσο η κατάθλιψη όσο και η κατάχρηση αλκοόλ και/ή ουσιών μειώνουν τη σεξουαλική μας ορμή και διάθεση. Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τη θεραπεία της κατάθλιψης) μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο ενός καταθλιπτικού ατόμου.
 
Ανακαλύψατε ένα ή περισσότερα συμπτώματα από τα παραπάνω στον εαυτό σας; Δεν είναι απαραίτητο να πάσχετε από κατάθλιψη, η οποία είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Τα σημάδια αυτά, όμως, πρέπει να σας αφυπνίσουν γιατί ο εαυτό σας, σας λέει πως χρειάζεται την προσοχή σας.
 
Πριν χρειαστεί να φτάσετε στο γραφείο ενός ειδικού και πριν χρειαστεί να καταφύγετε σε φάρμακα υπάρχουν κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κρατήσουν την κατάθλιψη μακριά μας.
 
καταθλιψη αντιμετωπιση
 
Απέκτησε ένα κατοικίδιο, κράτησε κοντά σου την οικογένεια και τους φίλους σου, δημιούργησε αληθινές σχέσεις με τους ανθρώπους που αξίζουν την αγάπη σου, μοιράσου τις σκέψεις και τα προβλήματα σου, βρες χρόνο για χαλάρωση, απέκτησε ένα χόμπυ που να σε γεμίζει (κηπουρική, ζωγραφική, μοντελισμός ότι κι είναι αυτό που σου αρέσει), γυμνάσου- ειδικά με παρέα (μπορεί να είναι ένα απλό περπάτημα το οποίο, όμως, θα κάνεις καθημερινά σε ένα μέρος που σου αρέσει), φρόντισε να σε βλέπει ο ήλιος, γέλα όσο πιο συχνά μπορείς και γέλα δυνατά, φάε έξυπνα για να ανέβεις ψυχολογικά αλλά και σωματικά (απέφυγε τα πολλά λιπαρά και προτίμησε τα άφθονα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια, εάν είναι, όμως, να φας ένα ζουμερό μπέργκερ φρόντισε να το απολαύσεις είναι ανταμοιβή για το σώμα σου και όχι τιμωρία), κοιμήσου καλά, απέφυγε το υπερβολικό αλκοόλ και μείνε μακριά από τις ουσίες που καταστρέφουν τόσο μυαλό όσο και το σώμα σου, επιστράτευσε τη δημιουργικότητα σου (ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία ακόμα και πλέξιμο αν αυτό σ' αρέσει) και πάνω από όλα θεράπευσε ό,τι σε πονάει είτε είναι σωματικός είτε ψυχικός ο πόνος που σε βασανίζει. Αγάπησε το σώμα σου και τον εαυτό σου, το αξίζεις!