Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024

Μαγνήσιο: Πότε να το πάρουμε ώστε να έχουμε ενέργεια, συγκέντρωση και καλύτερο ύπνο

μαγνησιο

Το μαγνήσιo είναι το μέταλλο που αποτελεί βασικό συστατικό για εκατοντάδες λειτουργίες του οργανισμού μας παρόλα αυτά, όπως έδειξε μελέτη του αμερικανικό φορέα υγείας National Institutes of Health, οι μισοί από εμάς έχουμε χαμηλές τιμές μαγνησίου.

Αλίνα Λόη


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. Ωστόσο για να βοηθήσει το μαγνήσιο σε συγκεκριμένα θέματα - όπως για παράδειγμα στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, την υποστήριξη του ύπνου, την ενυδάτωση και την εγκεφαλική λειτουργία - έχει μεγάλη σημασία η ώρα που το λαμβάνουμε.

Μαγνήσιο για συγκέντρωση: Πρωί και βράδυ

Μελέτη του 2018 βρήκε ότι το μαγνήσιο συμβάλει στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύοντας τον εγκέφαλο κατά του Αλτσχάιμερ και της έκπτωσης της μνήμης. Ο φυσικοπαθητικός γιατρός Jonathan Goodman συστήνει τη λήψη του πρωί και βράδυ, ωστόσο για εξατομικευμένες συμβουλές πάντα μα πάντα να μιλάς με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου.

Μαγνήσιο για ενέργεια: Μετά την άσκηση ή το απόγευμα

Εάν γυμνάζεσαι πολύ το μαγνήσιο σου είναι απαραίτητο για να παραμένεις ενυδατωμένη και να έχεις ενέργεια ενώ συμβάλει επίσης στην καλύτερη ανάκαμψη μετά την προπόνηση. Εξίσου σημαντικό για να διατηρείς την ενέργειά σου είναι να ενυδατώνεσαι σωστά, εφόσον μάλιστα χάνεις ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα.

Μαγνήσιο για καλύτερο ύπνο

Μελέτη του 2012 έδειξε ότι η αναπλήρωση μαγνησίου στον οργανισμό συμβάλει στην καταπολέμηση της αϋπνίας και την καλύτερη ποιότητα ύπνου. Συστήνεται η λήψη του συμπληρώματος πριν ξαπλώσεις.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Για τη σωστή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.