Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Μία απλή συνήθεια που βελτιώνει τον ύπνο και ακονίζει το μυαλό μας!

καλός ύπνος
 
Μια απλή αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του, σύμφωνα με μια ομάδα ειδικών, η οποία προτείνει να δοκιμάσουμε να κοιμηθούμε με το παράθυρο ανοιχτό.
 
 
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Building and Environment, η ανανέωση του αέρα μέσα στο υπνοδωμάτιο είναι σημαντική για έναν ποιοτικό ύπνο. Η μελέτη σε 40 άτομα έδειξε, επιπλέον, ότι όσοι κοιμούνταν με το παράθυρο ανοιχτό είχαν, στη συνέχεια, καλύτερη απόδοση σε τεστ νοητικών ικανοτήτων.
 
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για δύο εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδα, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν κανονικά, όπως συνήθιζαν. Τη δεύτερη εβδομάδα, ζητήθηκε σε όσους κοιμούνταν με την πόρτα και το παράθυρο κλειστά να τα ανοίξουν και σε όσους συνήθιζαν να τα αφήνουν ανοιχτά, να τα κλείσουν. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν μετρητή ύπνου, ο οποίος ανέλαβε να «αποκαλύψει» τις αλλαγές που θα επέφερε στον ύπνο η συγκεκριμένη τροποποίηση στις νυχτερινές συνήθειες.
 
Όπως αποδείχθηκε, η απλή αυτή τροποποίηση άλλαξε σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο υπνοδωμάτιο των συμμετεχόντων.
 
Αυτό που παρατήρησε η μελέτη ήταν ότι, όταν οι άνθρωποι κοιμούνταν με το παράθυρο ανοιχτό, ο ύπνος τους έδειχνε να βελτιώνεται τόσο ως προς τη διάρκεια, όσο και ως προς την ποιότητα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δηλώνουν πολύ πιο ικανοποιημένοι και ξεκούραστοι μετά από μια νύχτα καλού ύπνου. Το αίσθημα της υπνηλίας την επόμενη ημέρα έδειξε, αντίστοιχα, να μειώνεται, με το 87% των ανθρώπων που κοιμήθηκαν με το παράθυρο ανοιχτό να χαρακτηρίζει ποιοτικό τον ύπνο του, έναντι ποσοστού 70% όταν το παράθυρο παρέμενε κλειστό κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Σε δεύτερο στάδιο, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα τεστ συλλογιστικών ικανοτήτων, διάρκειας 3 λεπτών, που εξέταζε τη σχέση μεταξύ διαφόρων αντικειμένων. Τα αποτελέσματα αυτού του τεστ έδειξαν ότι, όταν οι άνθρωποι είχαν κοιμηθεί με το παράθυρο ανοιχτό, έκαναν σημαντικά λιγότερα λάθη.
 
Ο δρ. Pawel Wargocki, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα: «Η ποιότητα του αέρα στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές σας ικανότητες, όπως την ικανότητα να συγκεντρώνεστε, να κατανοείτε και να αντιδράτε».