Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023
Καθαρός Ουρανός
10°C Αθήνα

1 € = $ nan
1 $ = € inf

Νέα Έρευνα: Οι φράουλες κάνουν καλό στην καρδιά και μας προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα

φραουλες
 
Ο Φεβρουάριος είναι ο “Μήνας της Καρδιάς” στην Αμερική για τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης (Centers for Disease Control and Prevention -CDC) και κατά τη διάρκεια των ημερίδων που διοργανώνονται, παρουσιάζονται σημαντικές ανακαλύψεις επιστημόνων. Μια από τις πιο πρόσφατες και σημαντικές αφορούν τις φράουλες και τις θετικές επιδράσεις τους στην υγεία και ιδιαίτερα στην αποφυγή καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 
 
Oι καρδιαγγειακές παθήσεις εκτιμάται πως ευθύνονται για 17.900.000 θανάτους κάθε χρόνο και θεωρούνται η πρώτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως.
 
Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά είναι συνήθως οξέα συμβάντα και προκαλούνται κυρίως από απόφραξη που εμποδίζει τη ροή του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο.
 
Ο πιο συνηθισμένος λόγος για αυτό είναι η συσσώρευση λιπών στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά ή τον εγκέφαλο.
 
Τα εγκεφαλικά μπορεί να προκληθούν από αιμορραγία από αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο ή από θρόμβους αίματος.
 
Περισσότεροι από 4 στους πέντε θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Το 1/3 αυτών συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών.
 
Οι σημαντικότεροι συμπεριφορικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια, η χρήση καπνού και η επιβλαβής χρήση αλκοόλ.
 
Η διακοπή της χρήσης καπνού, η μείωση του αλατιού στη διατροφή, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η μείωση του αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
 
Κατά την παρουσίαση έρευνας που έκανε το Illinois Institute of Technology στο Berry Health Benefits Symposium, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση φραουλών μπορεί να προσφέρει καρδιο-μεταβολικά οφέλη.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν πολλά καρδιομεταβολικά οφέλη από τις φράουλες, όπως η μειωμένη ολική και ‘κακή χοληστερόλη’, μειωμένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μειωμένο σάκχαρο στο αίμα. και αυξημένη αγγειακή χαλάρωση και ήχος/τόνος.
 
Στη δοκιμή διαπιστώθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση δυόμισι φλιτζανιών με φράουλες, βελτίωσε σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτίωσε μέτρια τα σωματίδια λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, την "καλή χοληστερόλη".
 
Η επικεφαλής ερευνήτρια Arpita Basu κατέληξε στο ότι "η μελέτη μας υποστηρίζει την υπόθεση ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί να βελτιώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους".