Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Οι Έλληνες αιματολόγοι πρωτοπορούν στην έρευνα για τους αιματολογικός καρκίνους

αιματολογοι

Οι αιματολογικοί καρκίνοι συνιστούν το 15% όλων των καρκίνων και οι Έλληνες αιματολόγοι πρωτοστατούν διεθνώς στην έρευνα για το πολλαπλό μυέλωμα, τις δυσκρασίες και τις λευχαιμίες. Ειδικά η Ομαδα της θεραπευτικής κλινικής του νοσοκομείου Αλεξάνδρα με τον Ευάγγελο Τέρπο και τον Αθανάσιο Δημόπουλο πρωταγωνιστεί στις θεραπευτικές εξελίξεις και συμμετέχει σε πληθώρα κλινικών ερευνών - γεγονός που έρχεται σε ευθείας αντιπυρική με την πενιχρή συμμετοχή της Ελλαδας στις κλινικές μελέτες. Ωστόσο η αιματολογία είναι μια ευχάριστη εξαίρεση σε έναν απογοητευτικό κανόνα.

Αλεξία Σβώλου - Δημοσιογράφος Υγείας

Συνολικά για τα αιματολογικά και ογκολογικά νοσήματα είναι σε εξέλιξη στην πατρίδα μας τουλάχιστον 50 κλινικές μελέτες οι οποίες δίνουν άμεση και εντελώς δωρεάν πρόσβαση στους ασθενείς σε καινοτόμες ακριβές θεραπείες και σε όλες τις απαιτούμενες μοριακές εξετάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε η Ειρήνη Κατωδρύτου, Αιματολόγος, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής, του νοσοκομείου«Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη, Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας και η Μαρία Μπουζάνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια, Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική, στο νοσοκομείο "Ο Ευαγγελισμός" και ειδική Γραμματέας της ΕΑΕ επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να παίρνουν μέρος σε μελέτες και να διεκδικεί η πατρίδα μας μεγαλύτερο μερίδιο από τις κλινικές μελέτες που γίνονται παγκοσμίως, θυμίζοντας πως ενώ έχουμε παρόμοιο πληθυσμό με το Βέλγιο είμαστε ουραγοί μπροστά του στην συμμετοχή σε κλινικές μελέτες.

Παρότι η ιατρική φαρέτρα διαθέτει καινοτόμες θεραπείες για τους αιματολογικούς καρκίνους, οι Αιματολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ελλαδας παρουσιάζουν κενά σε υποδομές και στελέχωση ενώ υπάρχουν και ελλείψεις σε φάρμακα για αιματολογικές παθήσεις. Πάντως αυτό δεν εμποδίζει την πατρίδα μας να διαθέτει νησίδες αριστείας στην ερευνα.

Τώρα σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των αιματολογικών καρκίνων η Ελλάδα είναι
φθηνή τα πίτουρα και ακριβή στο αλεύρι, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις άλλων νοσημάτων. Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Ελισάβετ Γρουζή, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΝΥ Αιμοδοσίας, στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», παρότι οι ακριβές καινοτόμες θεραπείες δίνονται στην χώρα μας χωρίς αποκλεισμούς σε όλους, ωστόσο μπαίνει κόφτης στις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν για την χορήγηση των θεραπειών, το κόστος των οποίων είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο κόστος των θεραπειών.

Επιπλέον όπως προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Αιματολογική Κλινική, στο νοσοκομείο «Λαϊκό», υπάρχουν ελλείψεις αιματολογικά φάρμακα κυρίως σε οικονομικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των λεμφωμάτων και σε ανοσοσφαιρίνες οι οποίες παράγονται από πλάσμα αίματος και από την πανδημία του κορονοϊού και μετά υπάρχει πρόβλημα διεθνώς καθώς είχε μειωθεί η αιμοδοσία. Επίσης υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή ηπαρίνης η οποία δεν παράγεται πλέον σε επαρκή ποσότητα στην πατρίδα μας, με αποτέλεσμα να πρέπει να εισάγεται.

Παράλληλα, η υποστελέχωση σε ανθρώπινο προσωπικό αλλά και σε υποδομές δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπιση των αιματολογικών παθήσεων ειδικά στις παθήσεις εκείνες όπου πρέπει να χορηγηθούν οι καινοτόμες CAR-T θεραπείες οι οποίες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς χρειάζονται σε λειτουργία παρακείμενη εντατική μονάδα θεραπείας (ΜΕΘ).

Επίσης στην Ελλάδα έχει ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ηλικιακού ορίου για να μπορεί να είναι ένας πολίτης αιμοδότης. Για την ώρα η ανώτατη ηλικία διαμορφώνεται στα 67 έτη, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Αυστραλία το αντίστοιχο όριο είναι στα 71 έτη.
Περιέργως πως στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για την συμμετοχή σε αιμοδοσία.
Η Ελλάδα έχει γηρασμένο πληθυσμό και καθώς η εγχώρια αιμοδοσία δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες για αίμα, είναι σημαντικό σταδιακά να διευρυνθούν τα όρια για τους αιμοδότες.