Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022
Καθαρός Ουρανός
24.4°C Αθήνα

1 € = $ 0.9537
1 $ = € 1.0485

Οι επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο πεπτικό των βρεφών

Οι επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο πεπτικό των βρεφών

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση αντιβιοτικών σε νεογέννητα ποντίκια, έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου τους.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν μακροχρόνιες επιπτώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της γαστρεντερικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας της κινητικότητας του εντέρου και των συμπτωμάτων που μοιάζουν με διάρροια, στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές στο τμήμα Ανατομίας και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, χορήγησαν στα ποντίκια βανκομυκίνη τις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής τους.

Στη συνέχεια τα ποντίκια τρέφονταν κανονικά και όταν ενηλικιώθηκαν, οι ερευνητές εξέτασαν τον ιστό του εντέρου τους για να μετρήσουν τη δομή, τη λειτουργία, το μικροβίωμα και το νευρικό τους σύστημα.

Διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές εξαρτώνται και από το φύλο του ποντικιού. Τα θηλυκά είχαν αργή εντερική διέλευση, ενώ τα αρσενικά είχαν χαμηλότερο βάρος κοπράνων από αυτά της ομάδας ελέγχου. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά ποντίκια είχαν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό στα κόπρανα, το οποίο είναι ένα σύμπτωμα που μοιάζει με διάρροια.

Τα ποντίκια έχουν πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους, αλλά γεννιούνται με πιο ανώριμα έντερα και έχουν επιταχυνόμενη ανάπτυξη λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής τους.

Το μικροβίωμα του εντέρου και το νευρικό τους σύστημα είναι επίσης λιγότερο πολύπλοκα από εκείνα των ανθρώπων.

Παρόλο που υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η έκθεση σε αντιβιοτικά στα πρώτα στάδια της ζωής αυξάνει την ευαισθησία σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εντέρου αργότερα στη ζωή, ο μόνιμος αντίκτυπος των αντιβιοτικών στη φυσιολογία του εντέρου και του εντερικού νευρικού συστήματος παραμένει ασαφής.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα της μελέτης μας, τα οποία δείχνουν ότι τα αντιβιοτικά που χορηγούνται μετά τη γέννηση θα μπορούσαν να έχουν παρατεταμένες επιπτώσεις στο εντερικό νευρικό σύστημα. Αυτό παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σημασία του μικροβιώματος στην υγεία του εντέρου και θα μπορούσε να εισάγει νέους στόχους για την προώθηση της αντιβιοτικής θεραπείας σε πολύ μικρά παιδιά», δήλωσε ο φυσιολόγος Δρ. Τζέιμι Φουνγκ.

Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τους μηχανισμούς των αντιβιοτικών στο έντερο και τις επιπτώσεις που έχουν στο μεταβολισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου.