Κυριακή, 19 Μαϊος 2024
Σπασμένα σύννεφα
20.6°C Αθήνα

Πώς το κακάο μας βοηθάει να κρατήσουμε νεαρό τον εγκέφαλο μας!

 κακαο

Παλιά λέγαμε "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα"! Σε αυτή τη διατροφική συμβουλή έρχεται να προστεθεί και πως "μία κούπα κακάο την ημέρα τον εγκέφαλο μας κρατάει νεαρό!", χάρη στις φλαβανόλες που περιέχει.

Αλίνα Λόη (με πληροφορίες από το botanologia.gr)

Από σειρά μελετών γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τα λαχανικά, τα φρούτα και τα βότανα έχει τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας. Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι και οι φλαβανόλες.


Οι φλαβονόλες βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά, φρούτα, βότανα και σπόρους.


Οι επιστημονικές μελέτες έχουν εστιαστεί στις φλαβονόλες των διάφορων πηγών μεταξύ των οποίων και οι φλαβονόλες που βρίσκονται εν αφθονία στο κακάο.


Ο θησαυρός των θρεπτικών συστατικών και ιδιοτήτων του κακάο είναι μεγάλος και έχει επισημανθεί ότι “η τακτική κατανάλωση φλαβανολών του κακάο βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων ατόμων, τα οποία έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση και κατ επέκταση επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου”.


Στη Νέα Υόρκη, η επιστημονική έρευνα και η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite συγκρίνοντας τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία επισήμανε ότι:
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν πάρει βραβεία Νόμπελ Σε χώρες όπου οι άνθρωποι τρώνε περισσότερη σοκολάτα
Το συμπέρασμα της μελέτης σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία – η οποία πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο dal San Luke’s Roosevelt σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Columbia – είναι ότι ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ συνδέεται στενά με την κατά κεφαλήν κατανάλωση της σοκολάτας.


Προς στήριξη αυτού του ευρήματος που δημοσιεύθηκε με τυμπανοκρουσίες από το διάσημο επιστημονικό περιοδικό “New England Journal of Medicine” μνημονεύεται – μεταξύ άλλων πηγών – και η μελέτη που εκπονήθηκε από την ομάδα του διευθυντή του Γηριατρικού Νοσοκομείου του Avezzano Giovambattista Desideri και του πανεπιστημίου dell’Aquila, η οποία συμπεραίνει ότι: “οι φλαβονόλες του κακάο επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου”.


Σύμφωνα με αυτή την έρευνα η κατανάλωση φλαβανολών που πηγή τους είναι το κακάο, ως μέρος πάντα μιας ισορροπημένης και υποθερμιδικής δίαιτας, βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με πρώιμη γνωστική εξασθένηση.


Στη μελέτη που συμμετείχαν 90 ηλικιωμένα άτομα – άνδρες και γυναίκες – με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) και αξιολογήθηκαν οι γνωστικές ικανότητες των ηλικιωμένων με νευροψυχολογικές δοκιμασίες όπως:
– οι εκτελεστικές λειτουργίες
– η βραχυπρόθεσμη μνήμη
– η ευφράδεια και ο λόγος
– η προσοχή
– η γρήγορη σκέψη και
– η συνολική γνωστική ικανότητα


Η μελέτη του καθηγητή Giovambattista Desideri έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν τις υψηλές δόσεις φλαβανολών του κακάο, σε γενικές γραμμές, είχαν:
1) πολύ καλύτερη απόδοση από ότι εκείνοι που έπαιρναν χαμηλή δόση
2) μείωση στην πίεση του αίματος – παρατηρήθηκε ότι η συστολική πίεση αίματος μειώθηκε κατά 10 mm Hg και η διαστολική κατά 8,2 mmHg μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν 520 mg φλαβονόλες του κακάο σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν 45 mg –
3) πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες και
4) μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη


“η θετική επίδραση φαίνεται να διασφαλίζεται κυρίως από τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, της ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση του σακχάρου στο αίμα.
Τα οφέλη από την κατανάλωση φλαβανολών του κακάο είναι άμεσα και έχουμε σαν επακόλουθο και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας” δήλωσε Giovambattista Desideri

Τροφές που έχουν φλαβανόλες είναι:
Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που περιέχουν φλαβανόλες.

Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε φλαβανόλες, όπως:
τα μήλα,
τα κόκκινα σταφύλια,
το μπρόκολο,
τα ντοματίνια,
τα φασόλια,
το λάχανο
τα κρεμμύδια

Εκτός από τη γήρανση του εγκεφάλου, το κακάο βοηθάει, επίσης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη διατήρηση της καλής μας διάθεσης καθώς και την προστασία μας από καρδιαγγειακά νοσήματα.